Култура

Над 50 фотографии показват „Неуловеното време“

Изложбата „Неуловеното време” представя  класическа портретна и композитна фотография. Експозицията ще бъде открита утре  от 18,00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Произведенията са дело на кинооператора, режисьор и фотограф Иван Цонев и журналиста, продуцент и автор на филмови сценарии Иво Малинов.

Подзаглавието на експозицията е „Портрети на душата“.  В над 30 произведения Иво  Малинов представя личните си душевни състояния или тези на близките до него хора.  Иван Цонев се включва с  21 портрета на български известни личности. Изложбата се осъществява  с подкрепа на Община Велико Търново и  ще е отворена за посещение до 13 октомври.

„Композитната фотография е нов дигитален хибрид между фотографията, графичния дизайн и живописта.  Композитът е сплав, създадена от първоначалното фото-изображение, „доизградено” с фантазията и посланието на автора. Винаги съм искал да рисувам. Това ново течение, което печели популярност в цял свят, ми даде възможност да изразя себе си в картина. В изложбата ще покажа много нови работи. Има и кадри от Велико Търново „, обясни Иво Малинов.

По-рано през годината той представи изложба в Банско, а през есента творбите му ще бъдат показани и в София.“След експозицията в столицата ще добавя още едно възприятие  в работите си. „Говорещи картини“ е проект, който ще завърша догодина. Всяка една от фотографиите ще „проговаря“ през мобилния телефон на този, който я наблюдава, чрез звуци и допълнителни внушения“, каза още Малинов.

Иво Малинов  е с „шарена” творческа биография, разпростираща се на три десетилетия. Тя започва с Нощното предаване на програма „Хоризонт”, където е автор и водещ, преминава през „Хоризонт за вас”, „12+3” , „Мисли край камината”. Създател е и продуцент на телевизионни предавания, като „Обичай ме нежно”.  Написва няколко филмови сценария на английски език в Лос Анджелис, САЩ, а също и няколко книги. Любовта му към фотографията и киното започва от 1975 година и го отвежда към различни експерименти и в двете изкуства.

Иван Цонев е български кинооператор, режисьор и фотограф  с постижения както в кинематографа, така и в портретния жанр. Творческата си кариера започва в новосъздадения Младежки театър в средата на 50-те години на миналия век.Работил е в студиа „Време” и студия „Екран”. Заснел е над 150 документални и игрални филми, а също така и знакови портрети на известни български актьори и творци.