Образование

Над 50 ученици участваха в демонстрация с камион по програмата “Виждам те. Виждаш ме.”

Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме”, се проведе във великотърновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В него взеха участие над 50 деца. Учениците бяха запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са „мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Инспектор Пенчо Христов от „Пътна полиция“ – ОДМВР Велико Търново представи правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 30.04.2019 година при  тежки ПТП с участието на велосипедисти са загинали 3 участници на пътя и са ранени 71. За миналата 2018 година са загинали 21 велосипедисти. Във Велико Търново през миналата година са ранени 7 и е загинал един водач на велосипед, от началото на годината ранените при ПТП велосипедисти в града са 2.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

„Много се радвам, че за трети път организираме обучението „Виждам те. Виждаш ме.“. Стартирахме в София, след това Пловдив, а днес сме във Велико Търново. До края на учебната година планираме и във Варна да направим обучение. За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички. Гордея се с нашите служители от цялата страна, които станаха доброволци-обучители в кампанията. Това е добър показател за отговорността на обществото“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

Според официалните данни на Главна дирекция “Национална полиция“ през последната година се регистрира активност на велосипедистите в движението по пътищата. Ето защо организаторите планират кампанията да продължи и през следващата учебна година в още български градове.