Денят Образование

Над 50 ромски жени от цялата страна се включват в националната среща, организирана от Амалипе

Над 50 ромски жени и момичета от цялата страна участват в националната среща, която се провежда днес във Великотърновския университет. Тя е организирана от Център Амалипе, а основният акцент ще бъде поставен върху образованието, защото то е един от ключовите фактори за превенция на ранните бракове, на домашното насилие и отпадането от икономическия живот на ромските жени. Това поясни  Теодора Крумова, програмен директор на  Център Амалипе.

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът Илияна Йотова. По отношение на проблемите на ромските жени тя призова да бъдат показвани добрите примери. Вицепрезидентът сподели, че трябва да се води  политика на малките стъпки, да се подкрепят медиаторите, да се подкрепя гражданското общество, защото то е на терен, то върши най- съществената работа, а институциите могат само да  го подпомагат.

В последните години се наблюдава положителна тенденция при ромските момичета.  „Голям брой от тях завършват не само средно образование, а продължават да се развиват и в университетите. Проучванията на Социална алтернатива от преди 2 години показват, че за последните 10 години 6 пъти се е увеличил броят на ромските студенти в университетите. Почти половината от тях са момичета.“ , допълни Теодора Крумова.

Форумът се провежда под надслов „Момичета с мечти – да обърнем страницата! Университетът е място и за ромските жени!“ и ще продължи през целия днешен ден.

Диана Колева