Култура Община

Над 50 произведения представя Националната изложба „Форум Дървопластика“ във Велико Търново

Над 50 произведения представя Националната изложба  „Форум Дървопластика“ във  Велико Търново. Експозицията се открива на  27 юни от 17.30ч. в залите „Рафаел Михайлов“. Организатори на изложбата са секция „Дърворезба” при Съюза на българските художници. Партньори в старата столица са Община Велико Търново и Изложбени зали. 

Проектът е продължение на предишни изяви на секция „Дърворезба“. Основната му задача е да популяризира дървопластиката в национален мащаб. Изложбата стартира в София. Последваха градовете Трявна и Габрово. Във Велико Търново експозицията ще е от 27 юни до 15 юли. Преди години секция „Дървопластика“в старопрестолния град организираше редовно пленери и изложби. Със съдействието на Общината ще възстановим тази стара традиция в града“, обясни Боян  Александров, член на СБХ, секция „Дърворезба“.

Общото разбиране за „дърворезба” е приложно изкуство или орнаментална украса за църковни, битови и обществени интериори, която може да бъде класифицирана като занаятчийско творчество. От повече от десет години се  налага съвременно третиране на дървения материал, близко до скулптурата. Повечето произведения са кавалетна/интериорна/ дървопластика. Тя се характеризира с малки размери на творбите. Развива в две основни направления- орелефи и пластика. Включени са и произведения от екстериорната дървопластика, подходяща за градска среда, която набира популярност в световен мащаб. Смесват се различни материали-метал и дърво. Творбите са повлияни както от други форми на изкуство, така и от съвременните философски течения.

Някой работи провокират откъсването от земното и обръщане на погледа към душевността. Други са повлияни от религиозните доктрини. Експонатите представят и модерни тенденции част от съвременния живот. Изрисуваните с мастило тела са често срещано явление през 21 век.  Затова едната творба е „татуирана“.  Впечатление прави дървопластиката в реален интериор- щори, изработени от Иван Ушев. Той представя произведението си като видео, което ще бъде прожектирано в залата„, допълни  Александров.

Участниците във форума са български дърворезбари и скулптори работещи в това направление. Включват се както утвърдени имена като Антон Дончев, Иван Бубев, Роберт Цанев и Орфей Миндов, така и  млади творци като Владимир Мичер, Владимир Митев и Марияна Манева. Великотърновската секция представя творби на Марио Конов, Симеон Захариев, Румен Димитров.

Последната спирка на пътуваща експозиция е в гр. Плевен.

Диана Колева

Снимка: официална страница на СБХ