Култура

Над 4000 участници събира XXI Старопланински събор „Балкан фолк” във Велико Търново

Над 4000 участници от България и чужбина ще се включат в двадесет и първия Старопланински събор „Балкан фолк”, Осмото издание на Българския национален шампионат по фолклор „Евро фолк” и Международния фестивал „Световна купа по фолклор”, който се провежда за втора година.

Официалното откриване на фолклорните форуми е на 12 май от 19:00ч. в парк Марно поле, на сцената на Летния театър, а специален гост ще е Нейно превъзходителство Сри Астари Расджид – посланик на Индонезия в България.

Преди да бъде поставено началото на събора, в 16:30ч., част от участниците ще поднесат цветя на паметника на Илиян Николов – основател на Старопланинския събор „Балкан фолк”.

На 13 май (събота) от 18:00ч. над 400 участници ще дефилират по главната улица на старата столица. Концертите ще започват в ранния следобед, в дните 12, 13, 14, 18 и 19 май, а на 20-и от 20:30ч. ще се състои връчването на наградите в трите фолклорни форума.

Над 10 държави, сред които Индонезия и Индия, са подали заявка за участие в Международния фестивал „Световна купа по фолклор”. Той е част от системата на Европейската и Световната асоциация за фолклорни фестивали.

„Надяваме се, че за в бъдеще, чрез тази инициатива, търновците, които имат интерес към фолклора, ще имат възможност да виждат все повече международни групи от цял свят, защото в този фестивал участват най-добрите групи в света.”, обясни Калоян Николов – председател на Старопланински събор „Балкан фолк” и президент на Европейската Асоциация на Фолклорните фестивали.

„Балкан фолк” е един от първите фестивали на Европейската асоциация, която през 2017-а навършва 10 години.

От юни 2016-а Асоциацията е официален партньор на ЮНЕСКО в областта за запазване на нематериално културно наследство.

„Това е висока чест за Велико Търново, защото централата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали се намира в старата столица”, отбеляза Калоян Николов.

Изпълненията на участниците в трите фолклорни фестивала ще оценява професионално жури с председател маестро акад. Георги Янков и членове – Валентин Халваджиев (хореограф), Иван Данчев(диригент) и Михаил Дюлгеров – фолклорист и основател на ДЮФА „Българче“ – Велико Търново.

Наградният фонд включва златни, сребърни и бронзови купи и медали, както и предметни награди, предоставени от спонсорите на събитието.

Лице на „Балкан фолк” тази година е Ралица Мирославова, която е сред най-добрите танцьори на състав „Дряновче” към читалище „Дряновска пробуда – 2008”, с ръководител Маруся Млъзева.

„Велико Търново от векове е културно средище на България и мисля, че на този град му отива да бъде и фестивална столица.”, сподели председателят на „Балкан фолк” Калоян Николов.

Старопланинският събор се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, а всички концерти, включени в програмата, са с вход свободен.

Изпълненията на участниците ще се излъчват и на живо.