Икономика Община

Над 355 мнл. лв. са усвоени по европроекти в областта

Велико Търново е втората област в Северен централен регион след Русе, по размер на усвоени инвестиции от европейски фондове. Малко над 355 мнл. лв. са получените средства в областта, от които 79% са безвъзмездна финансова помощ. Това стана ясно по време на конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, който се изпълнява в партньорство между Българската телеграфна агенция и Европейската комисия.

На форума присъстваха областният управител на Велико Търново – инж. Георги Гугучков,  кметове на общини, ръководители на европроекти и представители на бизнеса, които обсъдиха добрите практики в програмния период 2014-2020 година. В своето приветствие, инж. Гугучков заяви, че целта на проектите трябва да бъде да подобрят стандарта и инфраструктура на общините в Северна България, тъй като районът изостава чувствително спрямо Южна България. Областният управител добави още, че приоритет и през новия период е изпълнението на големите инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“ и високоскоростния път Русе – Велико Търново. Реализирането им, според инж. Гугучков, би означавало повече инвестиции, развитие на туризма и по-добро качество на живот на гражданите в областта.

Ръководителят на Областния информационен център и директор на Дирекция “Проекти и програми“ в Община Велико Търново Мариела Цонева поясни, че договорите за финансиране с европейски средства в региона са 1 499 и се изпълняват от 1095 бенефициенти. 605 от тези договори се реализират във Великотърновска община. Активността на бизнеса се отличава в дейности по оперативни програми, като над 106 млн. лв. са инвестициите в бизнес инициативи, основно по ОП „Иновации и конкурентноспособност“. Бизнесът е активен и по ОП „Развитие на човешките ресурси“, с получено финансиране в размер на 38 мнл. лв.