Образование

Над 300 ученици участваха за 20 години в клуб ООН във Велико Търново

     Клуб ООН към Общинския детски комплекс във Велико Търново навърши 20 години. Повече от 300 са младите хора, усъвършенствали се тук за две десетилетия. Голяма част от тях продължават образованието си в политическите науки, следват международни икономически отношения и други обществени специалности. Картата му вече трудно побира местата в чужбина, където има бивши членове.

С различни форми – симулационни игри, кампании, доброволчество, работа по международни проекти Клуб ООН обогатява гражданското образование на младите хора. Дава им възможност да разширят периметъра на познанията си извън класната стая.  В момента в него работят около 40 момичета и момчета от великотърновските училища. Предстоят нови дейности, в които те да се докажат. В момента ученици от клуба участват в срещи по международен проект за европейските избори в Хърватска. В него знанията си показват младежи от осем държави. Екипи на Клуб ООН ще влязат през юни в няколко училища в града, за да се срещнат с осмокласници. Темата на разговорите с тях ще е „Защо не трябва да се отказваме от образованието и какво ни дава то”.

        По традиция всеки завършващ випуск оставя впечатления и послания към новите членове в специалната Книга на клуб ООН. Началото се слага през април 1999 година в София с учредяването на 20 клуба, не след дълго в страната те вече са 28. Първият ръководител на великотърновския е Параскева Иванова. След нея с учениците започва да работи Мария Джамбазова, която е с тях повече от 18 години…Тук дистанцията учител – ученик я няма, всички са приятели, а средата  обогатява момичетата и момчетата, формирайки у тях ценни качества.

      Най-големият успех обаче на Клуб ООН е, че всички негови членове остават през годините свързани, с чувство на принадлежност към него и към Велико Търново. Пазят прекрасни спомени, които ги връщат на юбилейната среща неотдавна в старата столица.