Любопитно Спорт

Над 300 колоориентировачи пристигат в с. Ново село за Държавен шампионат

Великотърновското село Ново село ще бъде домакин на Държавния шампион по колоориентиране. Той ще се проведе от 19-ти до 21 юли. Организатори са Българската федерация по ориентиране и великотърновският спортен клуб „Трапезица – 1954“, с помощта на Община Велико Търново и кметство Ново село.

В състезанието ще участват над 320 души от 35 клуба в цялата страна. Това са всички възрастови групи от 12-годишни до 70-годишни ветерани, уточни Георги Карталов, секретар на СКО „Трапезица 1954”.

„Трасето вече е картирано. Избрахме Ново село, защото самата му структура на разпределение на улиците е интересна. Те са еднотипни, еднакви и трудно се ориентира човек, затова сме си го харесали. В петък състезанието започва със спринтова дисциплина, в събота ще продължи с по-дълга дистанция от 25 км в гористата местност около селото. Най-демонстративната част е в неделя, когато участниците ще карат в щафета по трима човека от отбор. След всяко състезания в определения ден ще бъдат наградени участниците във всяка възрастова група. Под патронажа на кмета на Ново село Христо Христов се провежда шампионата”, обясни Карталов.

В състезанието ще премери сили и един от най-добрите скиориентировачи – Станимир Беломъжев от Троян. Той попада в топ 3 в тази дисциплина на световно ниво.

Държавният шампионат по колоориентиране се провежда всяка година, от повече от 30 години. СКО „Трапезица 1954” е за втори път домакин. През 2016 г. той се проведе в района на Велико Търново – с. Арбанаси, местността Ксилифор и . Самоводене.

Кремена Крумова – Попова