Спорт

Над 250 деца от областта тренират в ШК „Асеневци“

Вече три години международният майстор по шахмат Цвета Галунова, заедно с нейният колега Даян Нинов, който е и председател на Комисията по детско-юношески шах в България, работят с над 250 деца от Великотърновска област. Идеята да създадат шахматен клуб в региона се появява на бял свят преди шест години, а преди три, ШК „Асеневци” се превръща в реалност.

Тази година клубът бе домакин на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години и Националната индивидуална купа на България за деца до 14 години „Търновско царство”.  Сред децата с които работят младите треньори са и петима състезатели от националния отбор, които съвсем наскоро се завърнаха от олимпиада в Турция. Сред тях бе и Лъчезар Колев, който е двукратен шампион на България.

Цвета и Даян, споделят че календарът им е винаги пълен със събития тъй като ежемесечно провеждат вътрешни турнири за децата от клуба. Днес в Павликени се провежда турнир „Павликяни”, а следващото голямо събитие което ще бъде организирано от „Асеневци” е турнир за купа „Лясковец” през януари.

Младите треньори смело твърдят, че за тях шахът е начин на живот. Мотивира ги желанието да предадат опита си на децата и да ги увлекат по спорта. В ежедневната си практика се стараят да предават уменията под формата на игра и да организират интересни и забавни дейности – тренировки на открито, турнири с много награди и други.

„Клубът винаги е отворен към деца, които желаят да навлязат в света на шахмата, като тренировки се провеждат в почти всички общини в областта” – посочват Цвета и Даян и допълват, че родителите могат да ги открият в страницата им в социалните мрежи.