Община

Над 180 деца от Велико Търново и общината участваха в празника „Приказно ревю“

По повод Международен ден на детето, във Велико Търново бе организиран голям детски празник под мотото „Приказно ревю“. Участваха над 180 деца и младежи от младежките центрове и социални услуги на територията на града и общината. 23 малчугани и ученици дефилираха като модели, а тоалетите им на приказни герои бяха изработени от отпадъчни и подръчни материали. Компетентно жури оцени и награди децата в следните категории: „Най-атрактивен тоалет”; „Най-автентичен тоалет”; „Най-забавен герой”; „Най-артистичен герой“; „Любимец на публиката”.

За атрактивната рокля от найлонови торбички на приказната Красавица Бел от приказката „Красавицата и звяра“, Център за работа с деца и младежи в с. Присово спечели наградата в категория „Най-атрактивен тоалет“. В раздела „Най-автентичен тоалет“ и за пресъздадения образ на Галената Богданка призът бе за Център за работа с деца и младежи – с. Ресен. Един от най-малките участници в „Приказното ревю“ – 4 годишната София Недева, която дефилира с тоалет на „Лече Буболече“, впечатли журито и бе номинирана в категорията „Най-артистичен герой“. Костюмът й бе изкусно сътворен от децата от с. Церова кория. С отличието „Най-забавен герой“ бяха номинирани децата от Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, управляван от SOS Детски селища – България.

Наградата бе за тоалета на Пипи Дългото Чорапче. В образа на Пипи бе Галина Димитрова, която по много артистичен и забавен начин пресъздаде образа на героинята. За „Любимец на публиката“ бе номиниран Център за работа с деца и младежи – с. Балван. Зрителите отличиха техния нестандартен костюм на магьосника Гандалф от „Властелинът на пръстените“, изработен от найлонови торбички, алуминиеви капачки, калчища и др.

За всички 23-ма участници в „Приказното ревю“ бяха осигурени  специални грамоти и награди от Община Велико Търново, които връчи лично Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване”. Общинската структура бе основен организатор на детския празник „Приказно ревю“, в подкрепа на приза на Велико Търново за „Община – приятел на детето“, както и във връзка с отбелязване на 30 години от приемане на Конвенцията на ООН за правата на детето.

За Международния ден на детето над 780 деца, посещаващи детски ясли във Велико Търново и Дебелец, както и абонати на Детска млечна кухня, получиха подаръци – книжки с приказки, осигурени от Община Велико Търново