Икономика Поминък

Над 150 участници в XI-та Световна конференция на малинопроизводителите

Над 150 участници и 40 изложители от 24 държави. Такава е равносметката за XI-та Световна конференция на малинопроизводителите, която се провежда от 6 до 9 май в Арбанаси и днес, 7 май бе официално открита. Успоредно с нея се провежда и Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните.

„За мен е чест да ви посрещна като наши гости в една от най-старите държави в Европа, земя на древни и велики цивилизации, неповторима природа и забележителни традиции. България се присъедини към Световната организация на малинопроизводителите преди осем години и за първи път е домакин на това голямо събитие, което позволява на представители на правителства, научни институти и индустрии да се срещнат, за да обменят опит”, обяви Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малиинопризводителите и ягодоплодните, своеобразен домакин на срещата. По думите му доста положителни промени са се случили в бранша за последните две години, но и негативни.

„Лавинообразно се увеличиха площите с малини в бившите югославски и съветски републики. Нарастват площите в Северна и Южна Америка, също в Южна Африка, Тибетското плато в Китай. Високите изкупни цени на пресните малини през 2015 година бяха стимул за увеличаване на терените. През 2016 година обаче пазарът в Европа се насити и цените на малините тръгнаха надолу. Глобалните климатични промени, зимните студове, пролетните слани и продължителните засушавания вече не са само теоретични предсказания, а реално случващи се неща. Има и нови неприятели по плода. Има и дефицит на квалифицирани сезонни работници и у нас, и по света”, обобщи още Петков.

Според него е рано още да се говори каква ще е реколтата от малини тази година, защото пролетта е започнала колебливо – с големи суши, екстремно високи температури, очакват се и градушки.

Сред официалните лица на форума бе Антонио Домингес, председател на Световната организация на малинопроизводителите /СОМ/. Той благодари на целия екип за организацията.

„Участвайки в тази конференция всеки представител на асоциацията ще има шанса да представи своето местно производство на малини. Нашата работа заедно ще спомогне за по-доброто разбиране на световното производство, в което ние ще конкурираме и ще имаме шанса за успех. Сигурен съм че България има голям потенциал за отглеждането на малини и тяхното производство. Малиновата индустрия се развива. Клиентът търси вече добрия вкус и лесното потребление. Има нарастващо търсене на биопродукти, защото са добри за здравето”, заяви Домингес по време на откриването на конференцията в Арбанаси.  Заедно с него събитието уважи и Филипе Росас, генерален секретар на СОМ.

Патрон на форума е министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Поздравителен адрес от негово име прочете инж. Бистра Павловска, изп. дир. на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконстрол.

По данни на земеделското министерство през последните години при малините у нас се наблюдава увеличаване на площите, които през 2017 достигат близо 22 000 дка. През 2015 година е отчетено увеличение с 35%, а през 2016 г. с 54,2% спрямо 2014 г. През миналата година площите с малини в страната са се увеличили с 8 607 дка спрямо 2014 г. или с 65%.

При реколтираните площи в периода 2014-2016 г. също се наблюдава нарастване. Производството на малини бележи ръст през 2015 и 2016 г. съответно с 49,8% и 83,8% спрямо 2014 г. Отчита се по-висок ръст на средните добиви с 19,3% през 2016 г. спрямо 2014 г.

Сред атракциите на изложението бе малинокомбайн, който може да обработи за 8 -10 часа терен от 50-60 дка. Обира плода, отделя листата и прибира в касетки от по килограм. Прибирането на реколтата е на 99 %. Рискът от брак е минимален. У нас са внесени 10 внесени машини, 6 са вече продадени.

На форума в Арбанаси бяха обяснени и технологии за прилагането на студена плазма, кати йона и ани йона вода; ревитализирана вода за борба с болести и неприятели по ягодоплодните; технологии за превенция на норо вирусите, хепатит А, салмонела.

Търсенето на ягодоплодни в световен мащаб нараства заради силните им антиоксиданти и лечебни свойства. Дори се правят изследвания да се разработят редица продукти на база малиновите кетони. Защото освен наслада, плодът е изключително здравословен и е благоприятен за човешкия организъм, заключават фермери.

  

Ето какво сподели още в резюме, Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малиинопризводителите и ягодоплодните, своеобразен домакин на форума в Арбанаси:

Кремена Крумова – Попова