Денят Култура

Над 100 твобри представя Националното биенале на рисунката

Четвъртото издание на Националното биенале на рисунката ще бъде открито днес от 17,00 часа в Изложбени зали“Рафаел Михайлов“. Над 100 творби на близо 70 художници ще бъдат представени във форума през 2019-а.

Организатори са Сдружението на Националното биенале на рисунката, Представителството на Съюза на българските художници в старата столица , Община Велико Търново и Международния графичен център – ВАРНА.

За пръв път биеналето се провежда през 2011 година. Иниацотори са членове от катедра „Рисуване“ към Факултета по изобразителни изкуства при ВТУ „Св. св Кирил и Методий“ и един от доайените на звеното проф. Иван Бочев. Основата поставена от него продължава и чрез тазгодишното издание.

Съществува траен интерес към рисунката. За това свидетелства регулярното участие на утвърдени в артистичните среди имена като Пламен Братонов, Румен Нечев, Цветан Колев, Лаура Димитрова, Любомир Каралиев, Злати Златев Бисера Вълева и др. Щастлив съм, че се засилва присъствието на т.нар. младо поколение български артисти. Това очертава голямо възрастово разнообразие на художниците, вариращо от най- възрастните участници като доц. Злати Златев до най-младите като Михаил Пасков и Анна- Мария Иванова„, обясни доц. Костадин Млячков, един от организаторите на форума.

Изложбата представя произведения на автори от  Велико Търново, Стара Загора, Варна, София, Балчик, Търговище, Бургас, Пазарджик и др.

Творбите също са разнообразни. Това доказва, че понятието за рисунка отдавна е надживяло ограниченията и разбиранията, с които се свързва. В изложбеното пространство са представени от  монохромни до цветни и експресивни произведения, които ще се състезават за  наградите, осигурени от организаторите на проявата.

Наградният фонд е на обща стойност 1500 лв., а победителите ще бъдат излъчени тази вечер на официалното откриване. 

Експозицията ще остане отворена за посещение до 10 декември.

Диана Колева