Община Общински съвет

Над 100 представители на местната власт събра НАПОС на форум в Арбанаси

Над 100 представители на местната власт дискутираха по темата „Отговорности на Общинските съвети по Устройство на територията“. Обучителният семинар се проведе днес в Арбанаси по решение на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/. На форума присъстваха председатели, общински съветници и служители в звената.

Председателят на Асоциацията и председател на Общински съвет-Велико Търново Венцислав Спирдонов приветства участниците в семинара.

На откриването на събитието присъстваха Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Темата, която от доста време вълнува местната власт, е децентрализацията. Надявам се, че както до сега, така и занапред НСОРБ и НАПОС-РБ ще сме все така обидени в каузи, които реално помагат в работата на местната власт. Всички виждаме напоследък, че политическата обстановка у нас не само, че не помага за местното самоуправление, но и много пречи. Към това се добавят икономическата, социалната, а и политическата криза, която вече година и половина тресе държавата. Това, което НАПОС-РБ и НСОРБ правим е, че не се делим по цветове и партийна принадлежност, а работим за местната власт, която е най-близо до гражданите като решаваме техните проблеми най-бързо. Политиците трябва да вземат пример от местната власт как се работи в трудни времена“, заяви пред аудиторията Даниел Панов.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев разказа пред присъстващите за дейността на държавната медия и ролята и за вярното, точното, навременното и бързо отразяване на събитията от всички населени места в страната. Той заяви пред местните парламентаристи, че имат възможност да популяризират дейността си като споделят информация от работата на Общинските съвети, която своевременно ще бъде публикувана в медията.

По време на семинара бе разисквана проблематиката, свързана с Общинския съвет и взаимодействието му със ЗУТ като лектор по темата бе д-р арх.Драгомир Йосифов.

Във втория панел на форума участва и Валентин Йосифов, директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър до 2015 г. и зам.министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2017-2021 година. Той говори пред аудиторията за ролята на Общинските съвети при процедирането на общите и подробни устройствени планове-начините за изменение, както и законовите изисквания.