Община

Над 10 000 наблюдаваха тържествената проверка и шоуто на Царевец по случай 109-годишнината от Независимостта

Над 10 000 великотърновци и гости на града се събраха на площад „Цар Асен I“ във Велико Търново, за да наблюдават кулминацията на тържествата по случай 109-годишнината от обявяването на българската Независимост. Въпреки лошото време пространството пред крепостта Царевец бе изпълнено с хора от цяла България, както и чуждестранни туристи от Румъния, Дания, Франция, Испания, Германия, Великобритания и др.

Празничната програма започна с изпълнения на строеви хватки от представителните роти на Националния военен университет „Васил Левски“. Последва тържествена проверка, а строят бе приет от председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Кметът Даниел Панов изнесе слово, в което подчерта, че обявяването на Независимостта е пример за единство между политическа класа и народ, а държавническият акт е сред най-великите в новата и най-нова българска история.

„България възвръща статута си на равноправна и равностойна държава, която активно и суверенно участва в балканските, европейски и световни политически дела. С обявяването на Независимостта историческата столица Търново отново се доказва като център на българската държавност“, каза Даниел Панов. Слово произнесе и председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Вечерта завърши с тържествена заря – проверка и с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, чийто финал бе съчетан с празнични илюминации. Сред гостите във вечерните часове на 22 септември бяха също заместник-председателите на Народното събрание Цвета Караянчева и Веселин Марешки, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-социалният министър Росица Димитрова, заместник-регионалният министър Валентин Йовев, евродепутатът Ева Паунова – Майдел, председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, представители на държавни, образователни институции, дипломати и др.

Тази вечер във Велико Търново ще бъде излъчена прожекция на популярното 3D мапинг шоу „Царевград Търнов“. То е първият от двата създадени спектакъла, арена на чиито излъчвания е фасадата на Художествената галерия „Борис Денев“ и пространството около Паметника на Асеневци. Началото на шоуто е в 21,00 ч.