Съд

Наградиха участниците в конкурса “Чистата ми съвест е по-важна от всички присъди“

На официална церемония в Съдебната палата бяха наградени участниците в ученическия конкурс за есе и компютърна презентация, организиран от Окръжен съд – Велико Търново. Инициативата бе обявена в края на март, като в рамките на един месец ученици от цялата страна разсъждаваха върху латинската сентенция „Чистата ми съвест е по важна от всички присъди“.

Наградите бяха връчени от председателя на съда съдия Теодорина Димитрова, зам.-председателя съдия Ивелина Солакова и председателя на комисията, оценяваща творбите, съдия Евгений Пачиков.

Всички ученици получиха грамоти за участие и Конституция на РБългария, а отличените на първо, второ и трето място в двете категории – предметни награди. Специална награда за най-масово участие в конкурса получиха учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Призът, както и учебна литература за обучаващите се в специалност „Съдебна администрация“ в училището, бяха връчени на директора г-жа Виолета Йосифова.

На първо място в категория „есе“ специално назначената със заповед на административния ръководител комисия класира работата на Маринела Люцканова от 11 клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. На второ място отличи есето на Кристиан Ангелов от Старопрестолна професионална гимназия по икономика, а на трето – на Калина Костадинова от СУ „Емилиян Станев“. В категория „компютърна презентация“ бе наградена Юлия Караосманова от Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

„Благодаря на всички вас за положения труд и старание, както и на всички ваши учители, ръководители и родители, които направиха възможно участието ви в нашия конкурс. Комисията бе изключително затруднена при оценяването на работите, тъй като получихме наистина много стойностни творби“, посочи при връчването на наградите съдия Димитрова.

Конкурсът на Окръжен съд – Велико Търново бе обявен в края на месец март. Той е част от дейностите, които се осъществяват в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се реализира в цялата страна по силата на подписано споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.