Култура Община

Наградиха победителите във фотоконкурса „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето”

Първенците в любителския фотоконкурс „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето” бяха наградени днес следобед във Велико Търново. Кратката церемония бе и представяне на изложбата с най-добрите фотографии от надпреварата, отличени от професионалното жури.

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова поздрави любителите на обектива и им благодари, че са се включили в родолюбивата инициатива. Тя награди Валери Ставрев, който е носител на „Специална награда на Кмета на Велико Търново” с изображението на църквата „Св. св. Константин и Елена”. Валери Ставрев е първенец и в категорията за участници над 18 години, с оригиналния кадър на църквата в манастира „Св. Пророк Илия” в с. Плаково.

В категорията за учащи първа награда е за Боян Иванов – ученик от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов”, за ретро снимка на църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Поощрителна награда за най-млад участник бе връчена на Мария Михова, четвъртокласничка от СУ „Вела Благоева”. Председател на журито бе професионалният фотограф Генчо Петков.

Организатори са Регионален исторически музей и Община Велико Търново, а отбелязването на 220-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето с фотоконкурс е една от инициативите, с които Велико Търново участва в Европейските дни на наследството 2020.