Община

Навършват се 5 години от водното бедствие в Дебелец, Килифарево и Велико Търново

Кметство Килифарево кани жителите и приятелите на града на „Молебен за здраве”. Молебенът ще се отслужи днес от 18 часа, в парка до моста към стадиона и е по повод 5 години от наводнението. Молебен се има и в Дебелец.

 

Голямото наводнение на 18 и 19 юни 2014 г. заля десетки къщи в Килифарево и Дебелец и още 40 жилищни имота във Велико Търново. С помощта на кмета Даниел Панов, бизнеса и неправителствени организации бяха осигурени необходимите строителни материали, електроуреди и мебели, които бяха дарени на собствениците на пострадалите къщи. С финансови средства от фонд „Солидарност” бяха възстановени улици в трите града и още няколко села, засегнати от бедствието.
На 19 юни преди 5 години двете градчета осъмват с ужасяваща гледка – трупове на животни се валят в калта, леки коли и селскостопански инвентар се носят в реката. Кошмарът е най-голям за живущите покрай реката. По чудо семейство с две деца оцеля, след като автомобилът им беше отнесен от пътя и захвърлен в нивата. Повече от пет часа родителите и двете им деца са бедствали, докато не ги откриват спасителите им Ивайло от село Присово и дългогодишният водолаз Васил от старата столица.

 

Около полунощ, заради критично високите нива на р. Янтра бяха евакуирани жителите на крайбрежните квартали на Велико Търново, село Първомайци и Долна Оряховица. 40 къщи и дворове бяха пострадали от наводнението и в Дебелец. В някои от жилищата водата стига до тавана. Два леки автомобила са отнесени от водата в района на стадиона. Спортният терен е под два метра вода заедно със всички съоръжения около него. Под вода са и детските площадки и игрища в района на река Белица. Пострадал е и старият мост, който на повече от 300 години и е гордост на града. Водата разрушава тухлите на един от сводовете му. Разрушени са улични настилки, потопени са и около 100 кошера.

В спасяването на хора и животни и в борбата със стихията се включват три спасителни екипа от Националния военен университет, в състав от 26 военнослужещи и четири броя специализирана военна техника. Военнослужещите спасяват от водната стихия един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред тях майка с деца и инвалиди.

Изцяло блокиран е и Южният пътен възел край Велико Търново. Късно вечерта р. Янтра залива и моста в кв. „Чолаковци“, като достига 869 см. Отнесена е подпора на Владишкия мост, а междувременно са евакуирани всички живеещи около реката. Пострадали в града, за щастие, няма.

 

Организацията, която община Велико Търново създава заедно с институции и бизнеса, става пример за цялата страна как трябва да се действа при подобни бедствия и след тях. За осигуряването на най-необходимите битови нужди и техника се включват от вериги магазини до дребен и среден бизнес. Към Дебелец и Килифарево, както и към пострадалите великотърновски семейства тръгват камиони с бяха техника, спално бельо, дюшеци и легла. Певицата Ивана лично пристигна в Килифарево, отведе младо семейство в търновски магазин и плати мебелите, които те си харесаха за наводнения си дом.

 

Пет години по-късно хората всяка пролет с тревога посрещат проливните дъждове. За щастие, речните корита се почистват и поемат валежите. Страхът, обаче, винаги ще надвисва над Дебелец и Килифарево, когато облаците се свъсят над градчетата.

Мария Христова