Любопитно

Място за отдих край река Янтра създават доброволци от две големи търновски организации

Място за отдих край река Янтра създават доброволците от „Търново рънс” и пространството за изкуство и култура ТАМ. Преди дни те почистиха крайбрежната ивица пред бившия ЖП Пансион във Велико Търново, окосиха тревата и изрязаха храстите. Възстановиха с дървен материал къщичката, съществувала преди 7-8 години там. Идеята е тя да служи за йога практики, сцена за концерти или класна стая на открито. Тепърва ще се изграждат тавана и стените й.  Първата пейка за отдих също вече е поставена. Предстои поставяне на барбекю, маси, столове и др.

Мястото за плаж и йога къщичката ще се поддържат от доброволци на двете великотърновски организации и живущите наблизо Те трябва да са в приветлив вид за предстоящия през август квартален фестивал „Варуша Юг”.

„Идеята е хората да го припознаят като едно хубаво място за отдих”, казва Калин Василев, основател и организатор на доброволчески акции на „Търново рънс”.

„Преди точно 100 години във Велико Търново се полагат основите на спортното гребане? А река Янтра се е ползвала за гребане, както за разходки, така и за тренировки. Основан във Велико Търново е „Български народен морски сговор“. Будните търновци тогава са осъзнавали богатството, което е реката и са се възползвали от него. Жалко, че в днешно време на река Янтра се гледа просто като на някакъв снимков фон или замърсено място, в което не трябва да влиза човек. Няма реални планове за облагородяването на речното корито и за въвличане на туристи и граждани към реката…”, цитират от великотърновската организация част от книгата „Спортната слава на Велико Търново“ на Ангел Ганцаров.