Култура

Музика, любов и светлина в изложбата „Нестандартна живопис” на Дочка Михова

61 картини е подбрала за своята изложба под надслов „Нестандартна живопис” Дочка Михова. Рисунки, сътворени с пръсти, и с много обич, е включила тя в експозицията, която се открива на 14 септември, петък, от 17:30 часа в залите „Рафаел Михайлов”.  Експозицията е посветена на 30-годишнината от влаковата катастрофа в Илиянци, в която е пострадала тежко самата авторка. След тридневна кома, Михова се събужда в болницата, с променен светоглед. „Благодарна съм, че живея, че творя, че работя в моята сфера като педагог, диригент и художник, и че от време на време пиша разни послания”, скромно сподели авторката в ефира на Общинското радио. След драматичното събитие, Михова отключва дарбата си да рисува с пръсти, а сътворението на всяка една от картините описва като раждане на дете. „Когато застана пред листа и боите, ми се явява светлина, която започва да изгрява. Всяка картина се ражда от мен. Тази случка преди 30 години ме направи много търпелива, смирена, трудолюбива. Тя ме накара да се стремя винаги към съвършенството и красотата, и да предавам всичко това на децата, с които работя. Аз съм един наистина щастлив човек”, със светлина в погледа допълни Михова.

Изложбата й ще бъде открита с концерт на нейни приятели. Специално за събитието от Мюнхен пристига и нейният син, който е контрабасист.

Доказателство за това, че в живота случайни неща няма, е фактът, че датата 14 септември е определена не от авторката, а от екипа на Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. „Ние наистина сме подвластни на една висша сила, която диктува живота”, категорична е Михова.

Експозицията „Нестандартна живопис” ще остане отворена за посетители до 6 октомври (включително).