Култура Образование

Музикален гуру ще учи деца на сценично поведение

Как да се държат на сцена, по какъв начин да изразят емоциите от музиката, как да излязат пред публика без паника. Това са част от нещата, на които ще се научат възпитаниците от профилите по поп и джаз пеене на най-голямото средно училище в област Велико Търново – „Емилиян Станев“.

Техен преподавател ще бъде д-р Мартин Кърнолски – музикант, доктор на театралните науки и учител по сценично поведение на музикалната сцена. Лекцията му ще се проведе на 16 февруари  в Актовата зала на училището. Кърнолски идва по покана на Стела Дойкова, преподавател по поп и джаз пеене в „Емилиян Станев“.

54-ма възпитаници на школото от I до XII клас  в продължение на няколко часа ще имат възможност да се научат как да преодоляват сценичната треска, как по-добре да изразят емоциите си по време на изпълнение, какви внушения могат да предадат на публиката си.

Това е от изключителна важност за нашите изпълнители, защото много често те изпитват страх от излизането си пред публика, който трябва да преодолеят, казва Стела Дойкова, един от музикалните педагози в училището. Отстрани сценичната изява изглежда много лесна, но всъщност е изключително важно един изпълнител да успее да внуши в публиката емоцията и усещането, които носи дадена песен. Беше много трудно да ангажираме д-р Кърнолски за такъв майсторски клас, защото той е изключително зает и води множество лекции в различни певчески школи у нас, допълни тя.

Д-р Мартин Кърнолски е живял дълги години в Сингапур, където създава българско училище, а след завръщането си в България се занимава основно с преподавателска дейност. Освен по сценично поведение, той води и майсторски класове по публична реч за деца. Често малчуганите имат много за казване, но не могат да се изразят, а проблемът се засили изключително много след онлайн обучението заради Ковид, когато децата като че ли изгубиха дарбата си да се изразяват, казва д-р Кърнолски.