Община Политика

„Моята мечта за България” от Брюксел се пренесе във Велико Търново

За пръв път ежегодната конференция „Моята мечта за България” се проведе във Велико Търново. Форумът се организира от евродепутата Ева Майдел по традиция в Брюксел, където тя и нейният екип срещат млади българи от цяла Европа с успели примери за подражание. В старата столица Майдел и кметът Даниел Панов бяха домакини на специалното издание на конференцията „Моята мечта за моя град”. В дискусията се включиха великотърновските предприемачи в софтуерната индустрия Светлин Наков и Невен Боянов, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, журналистът Ники Кънчев, стотици млади хора, ученици, студенти, представители на държавната и на местната власт.

„Най-важното, което трябва да съхраним и запазим е културно-историческото наследство, завещано от  предците ни. Около 1500 паметника недвижима собственост притежава Велико Търново. Именно това богатство носи и прираста в туризма”, подчерта кметът Даниел Панов.

Като положителна тенденция той изтъкна проектите в областта на инфраструктурата, инвестициите в размер на 150 млн. лв. средногодишно, увеличения прираст на населението, бързия темп на развитие на града. „Радвам се, че успяхме да запазим ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, че Националният военен университет разкрива нови специалности както за курсантите, така и за студентите, че възстановихме филиала на Медицинския университет и Спортното училище”, каза Панов.

„Това е поредица от инициативи, които заедно с моя екип от няколко години провеждаме в Брюксел и мечтаем за България. Питаме българите там кога и защо биха се върнали и с тях чертаем пътя на това какви да бъдат  нашите общи идеи и визия за развитие на  страната. Но смятам, че разговора трябва да проведем и в родните си градове. Започваме от Велико Търново като град, който има не само висок икономически растеж, прираст на населението, но и като град, който дава възможности на неговите жители да реализират своите мечти тук и в региона. Смятаме че България има нужда от мечтите на своите хора”, обясни евродепутатът Ева Майдел.

Светлин Наков  се занимава с програмиране близо 30 години. Първите уроци започнал в кръжока по програмиране в Пионерския дом. „Мечтая не ние да ходим в Силициевата долина, а да си направим прекрасна Силициева долина тук, в България, защо не и във Велико Търново. Това става с две неща. Едното е образование. Второто е предприемачество. Ако образованието някога беше по-добро,  то предприемаческият дух систематично е бил унищожаван, първо, в годините на владичество от чужди империи, а по-късно от социализма, който искаше да направи всички хора еднакви – да карат еднаква кола, да живея в еднакви апартаменти и да ядат една и съща храна. Сега влязохме в ерата на свободата, където човек е свободен да отиде, където си иска, да работи каквото си иска, да живее където си иска, да вярва…, но тази свобода не идва безплатно. Тя идва след инвестиция в себе си. Инвестирайте в себе си, за да имате свободата. Това е единственият начин”, призова Наков.

„Една от причините да остана тук е, че  намерих среда”, сподели основателят на търновския  Клуб на програмиста Невен Боянов. Активните членове на организацията са 50-60, но съмишлениците в цялата страна са над 1000, поясни Боянов. „Смятам, че ролята, която имаме, е допълваща традиционното образование”.

„Децата са отворени към новостите, към технологиите, искат да ги учат, но не са подготвени за трудностите, пред които ще се спрат. А още старите гърци са казали, че хубавото е трудно. Затова трябва повече да се говори и да се открояват  професиите от сферата на дигиталните технологии. Моята идея винаги е била да се опитаме да направим образованието европейско, за да не бягат нашите деца в Европа”, коментира ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.

„Моята мечта е свързана с младите хора и образованието, защото Велико Търново е град, който има минало, настояще и бъдеще, свързано с образованието”, каза областният управител проф. Любомира Попова. Тя пожела Великотърновският университет да стане образователен център за Западните Балкани, след това за Югоизточна Европа, а защо не и за цяла Европа. „Мисля, че това стъпка по стъпка може да бъде реализирана мечта. Затова си мисля, че Велико Търново е град, който  ни дава и корени, и криле”, обобщи проф. Попова.

Водещ на конференцията бе журналистът Ники Кънчев.