Денят

Мощи на свети Пантелеймон пристигат в Търновска епархия

Частица от мощите на свети великомъченик Пантелеймон, изцелител и чудотворец, пристигат във Великотърновска епархия. Те ще бъдат посрещнати в Присовския манастир “Св. Пантелеймон”, където на 26 юли, понеделник в 16,30 ч. ще бъде отслужено вечерно богослужение. След това ще пренощуват в храма.

На следващият ден, 27 юли в 10.00 часа те ще бъдат пренесени в църквата “Св. Три светители” за благословение на жителите на Горна Оряховица. Тогава ще бъде прочетен акатист към светеца и извършен маслосвет за здраве. Вече е отредено място за мощите, които ще останат в храма. Стенописана е житейна икона с изцелението на светеца.

Мощите на светеца пристигат по молба на отец Зоран Мамучевски, предтоятел на горнооряховския храм. Те са дарени от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската Св. Обители с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

На 27 юли Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните.

След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на император Максимилиан след жестоки мъчения. Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

Днес много български църкви и манастири носят името на свети Пантелеймон. Светецът е патрон и на голям брой болници, медицински центрове и други здравни заведения.