Образование

Мост между деца и учители във виртуалното образование са родителите

Трудно или лесно се работи с деца, и то във виртуалното пространство? И как мерките на правителството в извънредно положение карат възпитателите да преструктурират учебния процес в предучилищна възраст? Всъщност, мост между децата и учителите са родителите. Това пояснява Радина Христова, педагог в ДГ „Слънчев дом” във Велико Търново.

„Нашият контакт с госпожа Грета Георгиева с децата е в група във Фейсбук. Ако при учителите в училищата дистанционното обучение е възможно, респект и уважение към труда, който полагат те, то при нас не е възможно. Смятам, че ние можем да бъдем полезни с публикации в групата. До момента сме изпълнили няколко инициативи – „Всичко ще се оправи”, в която децата нарисуваха красиви дъги и ги споделиха с нас чрез снимки; накарахме ги да засадят различни посеви в домашни условия; споделяме с тях и различни презентации по математика, околен свят и български език, в които има включени уроци. Накрая на всяка презентация ги карахме да подготвят нещо, като провокация. Искахме задачите да са такива, че да са изпълними в домашни условия”, казва Христова.

И всичко това е възможно с адекватно и мотивирано поведение и от родителите.

„Те са много благодарни за това, което правим. Децата също са доволни, щастливи, имаме контакт с тях, не се губи връзката. Забавляват се. Почти всеки ден ни изплащат рисунки или снимки с прегръдки. Имаме си и мото на групата – „Заедно можем всичко”. Справяме се всички заедно! Искаме и да не затрудняваме семействата откъм материали и ресурси, защото не всеки има у дома принтер или цветни листи. Не е невъзможно да поддържаме връзката виртуално. С трепет очакваме отговорите им, а те задачите от нас. Като сме отново в работна среда, ще направим изложба в нашата слънчева детската градина, а с посевите – детска градинка”, пояснява възпитателката.

И призовава всички да останат у дома, да са здрави, за да могат отново да бъдат заедно … в скоро време с нея и с госпожа Георгиева.

Другите възпитатели в ДГ „Слънчев дом“ също са си направили групи във Фейсбук за своите деца, където също споделят различни видеа, забавни игри и презентации.

Кремена Крумова – Попова