Образование

МОН финансира три детски градини и три училища в Търново за изграждане на площадки по безопасност на движението

Три детски градини и три училища във Велико Търново ще получат финансиране от МОН за изграждане на нови площадки за обучение по безопасност на движението. По 2000 лв. ще получат ДГ „Здравец“, ДГ „Ивайло“ и ДГ „Евгения Кисимова“. Проектите им са на стойност 2500 лв., като 500 лв. ще е собственото участие на детските градини.

Нови площадки ще бъдат изградени и в ПГЕ „А. С. Попов“, в ОУ „Христо Ботев“ и в СУ „Георги С. Раковски“. Техните проекти са на стойност от по 3500 лв., 2800 лв. от които поема МОН.

Близо 800 000 лева са отпуснати за изграждане на нови площадки за обучение по безопасност на движението в 384 училища и детски градини в страната. Те се финансират по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Близо 600 000 лв. са за 249 училища, а 135 детски градини получават около 200 000 лв.

Проектите предвиждат осигуряване на външни и вътрешни площадки (подвижни зони) в детските градини и училищата, както и закупуване на оборудване (светофари, пътни знаци, конуси и др.). Целта е формиране на умения за безопасно поведение на пътя, което да доведе до намаляване на инциденти с деца и ученици по пътищата.