Образование Политика

МОН: Обмисля се следващата учебна година да започне по-рано

Обсъжда се идеята учебната година да започва от първия понеделник на месец септември. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. В България учениците влизат в час най-късно – на 15 септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано, отбелязва образователният министър. Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка.
„Това ще осигури повече време за преговори и за затвърждаване на учебния материал от предходната учебна година, част от която преминава онлайн. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън“, каза той.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков.
Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.
Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на Българския Червен кръст, от просветното министерство не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици.
Към момента Министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица.