Култура

Монтесори играчка подаряват на един от зрителите си в събота от театър „ВЕСЕЛ”

Най-новият спектакъл на Държавен куклен театър – Търговище „Научи ме да летя” гостува в салона на читалище „Искра” във Велико Търново от 11 часа на 2 юни, събота. Представлението, част от съботния афиш на куклен театър „ВЕСЕЛ”, е реализирано по едноименната пиеса на Теодора Попова.

Теодора Попова е един от водещите куклени режисьори в България. Нейни спектакли са част от репертоара на Държавните куклени театри в Стара Загора, Сливен, Габрово  и Търговище, както и този на Учебния куклен театър към НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Автор е на множество куклено-театрални пиеси и драматизации, сценарии за концерти, рекламни и шоу-програми, разкази, статии, есета, текстове на песни и др.

Постановката на „ Научи ме да летя” е на Ивайло Марков. Красивата сценография е дело на Христина Христова, а вълшебната музика – на Ценко Минкин. Куклите са изработени от умелите ръце на Румен Ангелов и Дарина Христова. В ролите на героите са любимите актьори на публиката – Диляна Димитрова, Моника Угренова и Димитър Караиванов.

Предстои и изненада за един от зрителите на спектакъла. Новият партньор в проекта за семейни съботни представления на Театър „ВЕСЕЛ” е електронен магазин за детски играчки. Екипът подарява „Балансираща игра за двама”. Магазинът е популярен със своите образователни играчки, създадени от естествени материали. Те са съобразени и разработени от идеите и методите на Мария Монтесори, а именно – децата да учат и да се развиват, докато играят.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.