Култура

„Момчил – родопският цар” – новата книга на проф. Овчаров и проф. Павлов

„Момчил – родопският цар” е новата книга на археолога проф. Николай Овчаров и историка и преподавател във Великотърновския университет проф. Пламен Павлов. Издаването й става в годината на Момчил войвода – през 2020-а се навършват 675 г. от смъртта на легендарния герой пред портите на Периторион – град в Беломорието, важен за кратко просъществувалото царство на Момчил.

„В голяма степен заслугата е на моя колега и на нашия приятел Александър Митушев, създателя на Етнографския комплекс в Златоград” , каза проф. Павлов пред Общинското радио. По негови думи личността на Момчил остава подценена. Последната книга за войводата е на акад. Васил Гюзелев от 1967 г. „Тя е хубава, но вече има нови материали, особено археологически, които дават нови сведения за Момчил”, коментира историкът.

Авторите на книжката са си поделили съдържанието. „Аз написах биографията, а  проф. Овчаров се спря повече на крепостите, на пътищата, на някои от непознатите маршрути, по които се е движил Момчил и които могат да бъдат обект на поклоннически и културен туризъм”, поясни проф. Пламен Павлов.

Той сподели, че заради пандемията някои от обявените инициативи в Годината на Момчил са отпаднали, но на 22 август в района на Гранично-пропускателния пункт при Златоград ще бъде открит паметник на родопския цар.

„Искахме да припомним на нашите сънародници, че в Беломорието, както и в Родопите винаги е имало българско население. Това население се е ползвало с едни или други автономни права и Момчил е поредният владетел българин, който достига  най-високата степен на власт – създава на практика малка Родопско-Беломорска България, влиза в съюз с цар Иван Александър и по този начин, колкото и парадоксално да изглежда – дори и в своя залез българската държава отново достига до Бяло море”, обобщи проф. Павлов.