Култура

Момчил Миланов гостува на проекта „Близък прочит“ с романа си „Лято в Бурландия“

Момчил Миланов гостува във Велико Търново и проекта „Близък прочит” с романа си „Лято в Бурландия“. Колкото политически роман за деца, по думите на автора, толкова и приказка за детето в порасналия. Книга за сънищата и въображението, които може и да не ни принадлежат, за надеждите и илюзиите, в които живеем, за миналото и бъдещето, които си мислим, че познаваме или прогнозираме. Тук се разказва за границите между реално и нереално, между утопично и плашещо, между личностно и социално. Тук всичко е едновременно измислено и случващо се, а затова и настоятелно действително.

Още преди да разбера, че авторът сам е определил книгата си като „политически роман за деца“, си помислих съвършено същото – че това е нестандартен, неклиширан, приказен начин, по който може да бъде разказана близката ни история. Достъпен и за деца начин, за който изглежда никой не се е сетил досега. Властта и методите, по които се управлява тя, на пръв поглед не е тема, подходяща за малчугани, но де факто е част от много класически приказки, и Момчил Миланов определено е успял да я „разкаже“.

Антония Апостолова

Жанровата неопределеност и разколебаност на романа, в който местата и героите са едновременно себе си и други, реални и въображаеми, всъщност постига ефекта на съня. Сън, в който съвсем спокойно и без противоречие можем да бъдем двама души едновременно. Сънищата и коварният план на мистериозния Барон Нулде да сложи ръка върху тях са в основата на книгата от сюжетна гледна точка. Те са също и главният механизъм за разкриване на страховете и желанията на малкия Щерн, който, по всичко изглежда, има план за спасение.

И тъй като това е в крайна сметка дълбоко българска история, спасението в нея не е колективно, а индивидуално. Зимата в Грейщад е за всички. Лятото в Бурландия – само за тези, които могат да си измислят бягство. Вътрешна емиграция в съня.“

Юлия Роне

Момчил Миланов ще представи романа си“Лято в Бурландия“ тази сряда, 20 март от 18:00 часа в клуб на ул. „Melon”. Входът е свободен. Събитието е включено и в програмата на Национален литературен фестивал „Глоси“, и в „Домът“ – програма за култура и дебат.