Политика

Момчил Иванов, ИТН: Очаквам кабинет с по-дълъг хоризонт за действие

Момчил Иванов е сред избраните народни представители от Великотърновски регион в 47-ия парламент.  Печели трети мандат с листата на партия „Има такъв народ“.  Той е юрист, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Г-н Иванов, каква беше атмосферата на тържественото първо заседание на 47-ия парламент?

И в трите парламента, в които положих клетва, усетих надежда за нещо ново, различно, а в последното – като че ли и желание от всички за повече смирение и единодействие между отделните формации. Дано това да е така!

Участвахте ли в преговорите по секторни политики?

Не, лично аз не участвах. Колегите от София предимно се включиха, но мога да кажа, че като част от експертите в сферата Правосъдие съм участвал в писането на нашата програма в тази област. Така че съм детайлно запознат в тази насока.

Посочете някои от предложенията на „Има такъв народ“!

Предложенията са свързани с предстоящата съдебна реформа, която е толкова желана и коментирана последните години. Преструктуриране на Висшия съдебен съвет, изработване на действащи механизми за контрол  върху главния прокурор, механизми за смяна на главния прокурор при определени хипотези и предпоставки, закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура са основни акценти в сектор Правосъдие на програмата на „Има такъв народ“ и смятам, че това ще е един от първите законопроекти в този парламент. Стигнахме до някъде в Правна комисия, но поради краткия живот на 46-то Народно събрание не успяхме да го доведем докрай.

Очаквате ли редовен кабинет с по-дълъг хоризонт?

Мисля, че нещата вече вървят към сформирането на редовен кабинет, който да има по-дълъг хоризонт за действие. Разговорите  са проведени. Те бяха пред погледа на всички. Смятам, че, ако не тази седмица – по-другата най-вероятно ще имаме редовно правителство.

Има ли възможност да се появят препъникамъни?

Винаги е възможно, когато очакваната коалиция е от четири субекта, различни както идеологически, така и политически. Винаги малките камъчета могат да обърнат каруцата, но мисля, че този път разумът ще надделее особено след двата неуспешни опита да се състави кабинет.  Мисля, че всички са си взели поука и това е в интерес на България.

Виждате ли свое място в изпълнителната власт?

На този етап – не.  Смятам, че има какво да дам като работа в законодателния орган.  Мисля, че мястото ми е в парламента, а и от Великотърновска област аз съм единствен представител на „Има такъв народ“. Амбицията ми е да защитавам интересите и основните приоритети, които стоят пред нашия регион.

За решаването на кои проблеми в региона ще лобирате?

Ще лобирам за големите проекти.  Очаква се ИТН да поеме ресор „Регионално развитие“. Определено ще работя за изграждането на магистрала „Хемус“, на пътя Велико Търново – Русе, Свищов е с много наболели проблеми. Като представител на академичната област приоритет ще ми бъдат и трите висши учебни заведения в областта.  В тази насока мисля, че имам какво да дам.

 

Момчил Иванов беше гост в предаването „Политиката“ на Общинско радио Велико Търново