Община Социални дейности

Мозаечно пано краси входа на детска ясла „Мечо Пух” във Велико Търново

Mозаечно пано „Светът на детската рисунка” бе открито официално днес на входа на детска ясла „Mечо Пух” във Велико Търново. Авторът на творбата, Калин Михов, е дипломант във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Проектът е дипломната му работа, която той дарява на детската ясла.

Катедра „Стенопис” към Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” заедно с Община Велико Търново изпълняват договор за съвместни дейности. Благодарение на споразумението са реализирани множество проекти в различни учебни заведения, детски градини и ясли на територията на общината. „Преобладаващо проектите са в стил „мозайка” поради това че тя е най-стабилната и здрава техника за екстериорно изпълнение”, поясни доц. Борис Желев, ръководител на катедра „Стенопис”.

Освен екипа на детска ясла „Мечо Пух”, начело с директора Павлина Рачева, събитието уважиха Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, доц. Борис Желев завеждащ катедра „Стенопис” към факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, студенти и родители.

Калин Михов е родом от Велико Търново. Завършва бакалавърска степен по „Стенопис” като предпочитаните от него стенописни техники са мозайка и витраж, най-интересни пък са му тези със смалт и стъкло. „Процесът на създаване на дипломна работа е доста дълъг и труден и поради организационния фактор. Техниката изисква изключително много технологично време за реализация, много бавно се прави”, споделя младият художник.

Гергана Нинова