Образование

„Моето училище Бачо Киро празнува”

Под това мото преминават всички събития по повод 46-ата годишнина на търновското школо. Подредена е художествена изложба, излъчено е радиопредаване за делото, заслугите и безсмъртния подвиг на Киро Петров Занев, съобщи директорът на учебното заведение Владимир Николов. Днес ще бъдат определени победителите в литературния конкурс „Героизмът и подвигът на Бачо Киро”. За четвърта поредна година за седмокласниците е организирано състезание по български език и литература и по математика, което ще се проведе съгласно изискванията на националното външно оценяване, допълни Николов. 27 април е обявен за неучебен ден. Децата с подкрепата на ТД „Трапезица” ще направят поход до „Ксилифор”. В местността учениците ще участват в различни спортни надпревари, а групите по проекта „Твоят час” ще представят извънкласните си занимания. Планирано е второкласниците същия ден да посетят постановки на театралния фестивал „Малкият принц”.

В рамките на честванията ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Бачо Киро в двора на училището и на гроба му в кв. „Варуша”.

Празничните прояви ще приключат на 13 май с кулинарен конкурс. Шоуто е озаглавено „Заедно забъркахме страхотна каша”. Родители и техните момичета и момчета ще мерят кухненски умения в категориите  „О, сладко!”, „Зеленчуци, който не яде…”, „Житената питка”, „Пръстите си оближи”,  „От килера на баба”, „Плодова свежест”, „Бодро утро”. Мероприятието се подготвя  по идея на Училищното настоятелство. „По този начин младото поколение се учи на общност, защото по стародавна българска традиция семействата се събират на празнична трапеза”, коментира директорът.

По негови думи най-голямата гордост за училището са инсталираната безжичната Wi-Fi мрежа по проект за информационно-комуникационни технологии и  монтираните четири интерактивни дъски за иновативна работа на преподавателите.

Близо 800 ученици се обучават в „Бачо Киро”. За учебната 2018/19 г. ще бъдат сформирани пет паралелки с първокласници.