Денят Любопитно

„Модерно е да се чете“ обявиха младежи от „Селфи с книга“

Национална кампания „Селфи с книгата, която чета в момента“ стартираха днес от Велико Търново група млади хора от старата столица, като един от инициаторите е и репортерът на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов. Инициативата е по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май. Тя цели да провокира интерес към книгите и писменото слово, заради тревожната тенденция, че страната ни е на едно от последните места в ЕС по четене на книги, по данни на Евростат за 2017 година.

Проучването показва, че близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%. В тази връзка, младите хора са направили аналогия, че последните години младите търсят интересно и провокативно място където да си направят селфи. Чрез тази инициатива читателите ще могат да си препоръчват един на друг интересни и нови заглавия, и да покажат нестандартни места, на които в натовареното ни ежедневие може да се отдели време за четене.

Младите хора бяха подготвили приятна програма с музикални изпълнения, четене на стихове и споделяне на мисли.

„Идеята е да стане модерно да се чете. И процентът на нечетящите вече да пада. И да виждаме повече хора, които да четат, включително и млади хора”, обяви Димитър Върбанов. Книгата, с която той си направи селфи е „Бай Ганьо” на Алеко Константинов, защото смята че персонажът го вижда навсякъде в ежедневието си.

Яница Стойкова, възпитаник на Езикова гимназия, тазгодишният носител на наградата „24 май” на Община Велико Търново също обяви, че обича да чете. Нейните родители са я завели за първи път в библиотеката, когато е била на 5 години. Така и до днес – с книга в ръка и доста селфита, без да подозира, че един може да има такава кампания.

„Приятни моменти бяха тези в библиотеката за мен. Четях и новите, и старите книги. Бях всеки ден там. След това повечко си оставах у дома, където също си направих малка колекция от книги. Любимата ми книга, която препрочитам редовно е „Хвърчащите класна стая” на Ерих Кестнер, която ме вълнува и продължава да ме вълнува и до днес”, каза Яница.

Журналистът и носител на наградата „Култура” на Община Велико Търново Мирослав Дечев също подкрепи кампанията и се снима с неговите книги за спомен.

Кампанията подкрепи и председателят на Общинския съвет Венцислав Спиридонов, който също много обича да чете. Той пожела успех на начинанието и обяви, че заедно с библиотеката стартират и тази година ”Ела в библиотеката”, която ще продължи от 1 юни до септември.

Стартът на кампанията „Селфи с книга” бе даден официално в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“, която е партньор на кампанията.

Кремена Крумова – Попова