Образование

Моден бос и собственик на фризьорски салон влязоха в час по професионално ориентиране

Открит урок по кариерно ориентиране се проведе в Гимназията по моден дизайн. „В света на професиите отблизо” бе темата на часа. Гости на учениците бяха търновският моден дизайнер, предприемач и общински съветник Атанас Парушев и собственичката на  фризьорски салон „Черна котка” Мария Горсова. Пред младата аудитория двамата разказаха за творческия си път, за успехите и бизнес провалите.

Инициативата за отворените уроци по професионално ориентиране е на кмета на Общината Даниел Панов. „Целта е по-малките ученици да получат съвет и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование”, каза Даниела Марова, ръководител на Центъра за кариерно ориентиране. По време на срещите ще бъдат представени и профилите на различни професии. „Предвижда се учениците да гостуват във фирми и предприятия, за да се запознаят на място с организацията на работа, с новите технологии при производствата, със съвременните  модели на управление. Това ще бъдат едни от начините за сближаване на връзката между образованието, бизнеса и  пазара на труда, а също и за популяризиране на професиите с най-голяма нужда от квалифицирани кадри”, поясни Марова.

Общинският съветник проф. Михаил Харалампиев, началникът на РУО Розалия Личева, директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, представители на образователни институции присъстваха на урока.