Култура Образование

Множество награди завоюваха ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ на национален конкурс-изложба

Множество награди завоюваха ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ на Националния конкурс-изложба „Св. Трифон Зарезан” – гр. Сунгурларе – 2024 г.

Конкурсът, част от календара за изяви на Министерството на образованието и науката, се провежда за 21 поредна година, в който великотърновските ученици не само участват, но и редовно печелят призови места. Тази година наградени са Александра Иванова от 10 клас със златен медал, а Сияна Атанасова от девети клас е с бронзов във възрастова група 15-18 години. С грамоти за отлично представяне са Жанина Чолакова и Александра Петрова от 9 клас. Всички момичета се обучават в специалност „Интериорен дизайн“.

Конкурсът-изложба за живопис и приложни изкуства на тема „Св. Трифон Зарезан“ е посветен на традиционния празник на винаря – Трифон Зарезан и на Деня на Община Сунгурларе – 14 февруари. Целта му е да се съхранят и популяризират народните обичаи, свързани с митове и предания за плодородието, виното и винопроизводството у нас. Развихряйки своето въображение, участниците пресъздават обреди и ритуали за „Св. Трифон Зарезан” от различни краища на България.

Наградените ученици от ПГСАГ работят и творят под ръководството на г-жа Даниела Петрова и д-р Магдалина Чолакова – преподаватели по практическо обучение.