Култура

Много цветни емоции в новата изложба на твореца Стоян Илев

Изложба озаглавена “The beauty and the inflatable toy”, ще представи талантливият млад художник Стоян Илев на 10 май от 17.30ч в ИЗ “Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.  Експозицията включва шест голямоформатни  художествени произведения, създадени в периода 2020-2022 г. Към тях влиза и серия картини със заглавие „plumpi strumpi“. В тях творецът пресъздава приятните морски емоции през летния сезон в комбинация с едни от най – популярните теории за историята на изкуството, една от които е на американския арт критик Хал Фостър. Той казва, че най-адекватният термин за съвременното изкуство е ариер авангард.

„Изхождайки от това негово твърдение, се залових за идеята на попарта, където Джеф Кунс и голям брой автори са създали свои произведения на поп културата. Като комбинирах тези две неща, измъкнах в основи шаблонна композиция, която да се разработва във всички мой картини. След което всичко беше едно наблюдение на света около мен и игра с материала, който имам“- сподели за Общинско радио Велико Търново Стоян Илев.

Художникът специализира магистърска програма – Изящни изкуства “Живопис” във Факултет по Изобразително изкуство към ВТУ през 2012 г.  По време на обучението си е участвал по програма “Еразъм” в Литва, Швеция и Румъния. През 2018 г. защитава дисертационен труд в направление “Изкуствознание и Изобразително изкуство – Живопис” към ФИИ при ВТУ. Интересува се от колаборацията между живописните техники и съвременните дигитални медии. Работи с изразните средства на живописта, инсталацията и видеото. От 2019 г. е асистент в катедра “Живопис” на ФИИ при ВТУ. През 2019 г. става носител на наградата в третото издание на MOST – конкурс за българско съвременно изкуство.

Това е 12-тата самостоятелна изложба на художника, който предвижда експозицията да бъде представена и в други градове на страната до края на 2022г

 

Пламена Димова