Политика

Мая Манолова: Едва 5% от работещите са получили подкрепа от правителството

Едва 5% от работещите хора са получили някаква подкрепа от правителството. Мярката 60/40, еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск, грантовете от 3 до 10 хиляди лева и безлихвените кредите от 1500 до 4500 лева не достигат нито до малкия и средния бизнес, нито до обикновените хора. Това заяви на брифинг във Велико Търново председателят на Гражданска платформа „Изправи се БГ” Мая Манолова.  „Еврокомисията обяви, че е предоставила на България 1,5 млрд. лева. Къде са те? Ние видяхме само, че правителството купува калцуни по 10,70 лв., а в аптеките струват по 5 стотинки. Ще има ревизия на всяко евро”, допълни Манолова.

На въпрос в какъв формат гражданската платформа ще се яви на следващите парламентари избори – Манолова отговори, че форматът ще бъде обявен до седмици. Засега организацията се подкрепя от инициативни комитети с каузи за опазване на чистотата на    въздуха, водите, горите… „Проблемите не са леви и десни, за да ги решаваме в ляво или дясно. Ще повторим модела от изборите в София, където всички граждани – партийни и непартийни, се обединихме срещу начина на управление на столицата. Сега голямата задача пред нас е да овластим гражданите и да сменим авторитарния модел на управление с нов, с почтени, млади и честни хора”, каза Манолова.

Тя представи плана на платформата „19 мерки за 19 месеца контра COVID-19”  за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа.  Една от мерките е създаването на Национална програма „Работа за всеки” на стойност 2,5 милиарда лева. Идеята е за 19 месеца държавата да плаща минимална работна заплата и осигуровки в около 320 000 семейни и малки фирми, ако назначат до 50 на сто допълнителни работници на пълно или съкратено работно време.

Във Велико Търново Мая Манолова се срещна с граждани, разговаря и със занаятчиите от чаршията, като ги подкрепи в искането им да бъдат освободени от общински наеми до края на извънредната противоепидемична обстановка.

 

Снимка – Фейсбук