Култура

Млад поет с първо място от национален конкурс

Първо място в направление „Поезия“ от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ на Шуменския университет спечели Александър Христов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той бе излъчен от квалитетно жури в състав Захари Карабашлиев, Митко Новков и доц. Пламен Дойнов. Голямата награда спечели Лилия Трифонова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Александър участва за трети път в надпреварата. Първата година с проза, втората с критика, а тази година с няколко стихотворения.  По време на връчване на наградите от конкурса младият поет, който е докторант към катедра „Българска литература“ във великотърновската Алма матер, представи и първата си стихосбирка „Крайпътна обител“.

„Получих грамота и парична награда. Винаги когато ходя на конкурси и когато ме оценяват утвърдени писатели се притеснявам от собственото си представяне. За мен е и удоволствие, и притеснение, и чест да ме оценяват такова квалитетно жури. Относно това, кое ме вдъхновява –  много нещо ме вдъхновяват. Приятели, близки, пътувания, музика, мисли, преживявания, срещи с хора, отношенията между тях”, каза за Общинското радио Александър Христов.

Младият поет завърши учебната 2016 – 2017 г., специалност „Литература и култура” – „магистър“, а общият успех от семестриалното му следване е отличен 6.00. Той дори защити магистърската си теза отново с пълно отличие. За студентския празник миналата година той стана  ректор за един ден. По време на обучението си във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ участва с доклади в национални научни конференции и сборници. Член е на литературно-дискусионния клуб „Емилиян Станев“ към катедра „Българска литература“.  Има над 50 публикации – стихове, разкази и литературна критика в много периодични издания и сборници. Отличаван е с национални студентски награди за поезия, белетристика и критика.

Предстои му участие в конференция, организирана от Филологическия факултет на ВТУ през юни и писане на дисертация. Въпрос на време е и бъдещата, втора стихосбирка.

Кремена Крумова – Попова