Поминък

Млад енолог възражда старите лозя в село Ялово

Старите лозови масиви във великотърновското село Ялово връща към живот енологът Димитър Димов. Заедно със свой приятел, Антон Танев, вече са насадили 10 дка със стари български местни сортове като рубин, гъмза, димят, памид и съвсем малко небългарски сорт – шардоне. Надяват се след три-четири години да имат своята първа, био реколта. В същото време ще подготвят и още парцели в района на Ялово. И тях ще засадят със стари български сортове грозде след две години. Така цикълът ще се затвори и от произведеното грозде ще си правят и собствено вино.

Енологът Димитър Димов е радетел на създаването на терени и вина от стари български местни сортове. В бутиковата винарна в Ялово, той и приятелят му, произвеждат годишно по около 10 000 тона вино или около 13 000 бутилки. Пласират ги като наливни в заведения и по поръчка в интернет.

„Целта ни е да правим вина, които да бъдат от местни сортове грозде, с по-ниски дози на консерванти, по стари традиционни методи. То отлежава в дъбови бъчви. Искаме да бъдем всичко, което не е промишлено производство”, казва Димов. Желанието му е да запази генното богатство на българските сортове грозде и да ги възроди като гъмза и кокорко, които доста трудно се намират като посадъчен материал.

Освен да създава вина, енологът е и голям винолюбител. Предпочита да консумира бели, червени и пенливи. В този сезон са актуални червените вина, но е добре да се консумират и млади. Те са богати на витамини и антиоксиданти, казва още младият специалист и препоръчва с усмивка да се пие премерено.

Освен у нас, Димитър Димов работи и в Турция, от 2010 година. И докато с екипа в турската изба са стартирали със 100 тона грозде преди седем години, сега вече  преработват над 1 милион тона от вкусния плод. С направените вина са печелили и доста награди от международни изложения и конкурси.

Кремена Крумова – Попова