Култура

Млади хора сбъдват мечтите си в читалище „Седми юли” във Велико Търново

   Над 400 души, предимно млади хора, участват в дейността на читалище „Седми юли” във Велико Търново. От тях 173-ма са официалните членове на културната институция, която през 2018-а стана на десет години.

Учредихме читалището, заедно с мои колеги и приятели, като проект по време на студентските ми години. Идеята беше да създадем пространство, където след детските школи по различни изкуства младите да продължат да развиват таланта си на едно също добро ниво. Мотивацията и ентусиазмът продължава да ги има”, споделя председателят Николай Михайлов. Той определи изминалата юбилейна за читалище „Седми юли” година като успешна. Продължават на работят пет клуба по интереси – на юристи, психолози, философи, фотографи, политолози. Вече седем години тук е и фолклорна формация „Трапезица” с много добри музиканти и изпълнители. Тя взе и  първа награда на фестивала в село Царевец.

Направихме юбилеен концерт, както и коледен. Намерението ни за голяма концертна изява точно на 7 юли бе възпрепятствано, заради лошото време. През октомври участвахме и в инициативата „Аз събуждам България”, където партньор бе Министерството на труда и социалната политика. По време на двудневния форум срещнахме млади хора от областта с успели бизнесмени, които представиха своята визия за предприемачеството.”, разказа Николай Михайлов.

Певчески таланти към читалище „Седми юли“ във Велико Търново вече развива известният музикален педагог Аделина Колева. „Намеренията ни са да създадем и група. Ако това стане факт, ще я представим подобаващо с концерт,” казва председателят на читалището. В него от миналата година работят и два детски състава за театрално и танцово изкуство с ръководител Марияна Пенчева. Голяма самостоятелна изложба на фотографите ще е другата изненада през 2019-а. В нея ще се представят както търновски сюжети, така и други интересни фотоси от различни краища на страната.

За съжаление остава проблемът с материалната база на читалище „Седми юли” във Велико Търново. Вече десет години се надяваме да го решим и да имаме своя територия, в която да репетират съставите ни, да има възможност за библиотечна дейност, курсове и обучения, привични за съвременните културни институции. Винаги сме срещали разбиране от Община Велико Търново и тя ни е предоставяла зали за реализиране на инициативите ни. Надяваме се с нейно съдействие да получим и подходящо място за целогодишната ни работа”, коментира още председателят на читалище „Седми юли” Николай Михайлов.