Култура

Младият поет Никола Петров ще гостува във Велико Търново

Поетът Никола Петров ще гостува във Велико Търново в проекта Близък прочит. Срещата с него ще е на 18 юли, понеделник от 19.30 часа на сцената при Художествената галерия „Борис Денев”. Поетът ще представи книгата си „Не са чудовища“. Пред какви чудовища се изправя човекът днес? Може ли чудовищното да поражда поезия? Защо в „Не са чудовища“ се търси човешкото, доброто, „спояващото“ дори и там, където го няма? И защо „почеркът – ако го имаш, той може сам да спои написаното, без да се опитваш“?

„Смела и честна поезия. Сърцето ѝ бие с настойчив ритъм за приетата болка, която идва отново и отново, заседява се, живее тук. Живееш с нея и не привикваш. Поезия, която оставя свой дълбок и личен отпечатък и е лесно и трудно да наречеш красива.“ – Стефан Иванов.

„Поезията на Никола Петров е направена от диалози наум, от припознавания, двойници, заклинания, „малокървни занимания“, тъмни вестибюли и забравени чадъри. Но хоризонтът ѝ е свършекът на света и в страшната светлина оттам всяко нещо става по-друго и по-важно, и по-незаобиколимо от просто себе си.“ – Нева Мичева.

При неподходящи метеорологични условия събитието ще се проведе в заведение на ул. „Независимост“ № 21.

Никола Петров е роден през 1987 г. Следва специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Носител на награди за поезия от различни конкурси: второ място на Националния конкурс за лирично стихотворение „Славейкова награда“ (2008), награда за млад автор на Националния конкурс „В полите на Витоша“ (2008), отличие от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2008) и втора награда от същия конкурс (2009), награда за поезия от Националния конкурс на фондация „Св. Климент Охридски“ и др.