Политика

Младите социалисти се включиха в кампанията „Паметните места на България“

Младежкото обединение на БСП – Велико Търново се включи в кампанията „Паметните места на Бъглария“. Те почистиха и облагородиха „Поборнически паметник“ в квартал „Варуша“. Той  е издигнат през 1910г. в памет на обесените борци за Освобождението на България от турско робство. В основата му личат имената от четата на Филип Тотю, заловени през 1867г. в битката при село Върбовка. На друга плоча са имената на обесените поборници от 1876г.

Интересен факт е, че осъдените на смърт са докарвани на тогавашното бунище над квартал „Варуша“, но под заплахата да не „вампирясат“ на всички е позволявано да бъде извършено опело и да бъдат погребани. Години по-късно признателните поколения издигат „Поборнически паметник“.

„Кампанията е чудесна, защото ни позволява от една страна да изчистим паметници свързани с нашата история, а от друга страна да си припомним за славните времена и саможертавата на нашите предци, които са дали живота си, за да можем днес да живеем свободно“, заяви заместник-председателят на МО и ОбС на БСП Красин Каракоцев.