Образование

Младежкото предприемачество във Велико Търново за устойчиво развитие

Така е именуван иновационният лагер, който се проведе в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“. Форматът с участието на повече от едно училище се организира за първи път във Велико Търново.

Домакин и организатор на инициативата е учебната компания Boyаr dreams с ръководител инж. Славка Проданова.

В иновационния лагер  участваха по четирима ученици от  Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, ПГСАГ „Ангел Попов“ и Професионална гимназия по моден дизайн.

По традиция казусът бе зададен от Джуниър Ачийвмънт България, които са домакин на Световната седмица по предприемачество от 2008 година. По примера на „Капачки за бъдеще“ тийнейджърите  трябваше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността и отново да е с екологична, социална или социално-екологична насоченост.

Менторите на отборите бяха студенти от специалност „Туризъм“ на Стопанския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Съорганизатор на иновационния лагер бе ЕИЦ „Европа Директно“, Велико Търново.

Критериите, по които бяха оценени предложените идеи, са глобалните теми на Световната седмица на предприемачеството за 2019г. –  образование, екология, включеност и политика.

Първо място и награда за „Най-приложима идея“ получи „Разделяй, рециклирай, реставрирай“ . Младите хора вярват, че могат да събират кашоните, използвани от търговските вериги, хотелите и ресторантите, да ги рециклират, а със събраните средства да възстановяват културно-исторически обекти.

Екип „Алфа“ спечели второто място с идеята си „Екокомплекс“.  Чист въздух; икономия на енергия чрез умно строителство; стимулиране на местни производители на различни видове стоки; строителство в обезлюдени райони, в които ще създават и нови работни места, това бяха акцентите в идеята. Усмихнатите момичета заслужено грабнаха и наградата за „Най-добра презентация“.

Третото място бе за екип „Екобудители“.  Те ще формират екологичното мислене, обхващайки и децата, и родителите, и обществото – работодателите ще осигуряват безплатна уикенд почивка на своите служители с екологична „мисия“, в която могат да се включат и техните деца – да почистят терен, да засадят дърво, да облагородят парк; в училищата ще се ползват водни дъски; образователните видеа, представящи уикенд почивките с мисия, ще са всяко междучасие на общодостъпни места в и извън училище. Екобудителите получиха и награда за „Идея с обществена полза“.

Наградата за „Най-иновативна идея“ получи  екип „Екологичен съюз“. Според младите хора през 2170 година всички държави ще бъдат обединени в Екологичен съюз, за да се справят с промените в околната среда, обхванали целия свят. Ретроспективно представиха етапите на изграждане на този съюз, връщайки се в далечната 2000 година. Тогава е стартът на използване на приложението TrashЯж, което с различните си мисии популяризира екодейности  и стимулира производството и употребата на био продукти.

Журиращи бяха Пенка Игнатова – икономист, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, Олга Манчева-Али,  асистент доктор по управление от катедра „Туризъм“ на Стопанския факултет,  Аделина Александрова – маркетолог, управител на хотел „Премиер“,  Ангел Гушев – математик, директор на ПМГ „Васил Друмев“; Татяна Данчева – икономист, директор на ПГТ „Д-р Васил Берон“ и Камелия Лесичкова – управител на учебната компания Boyar dreams.

Всички присъстващи си обещаха да се видят през март, в световната седмица на парите. Тогава ще бъде финансовият лагер – 24- часов маратон в търсене на решения на финансовия казус.