Образование

Младежки семинар „Стартиране и развитие на бизнес в контекста на Предприемачество 2020”

Шестият младежки семинар на тема „Стартиране и развитие на бизнес в контекста на Предприемачество 2020” ще се проведе във Велико Търново в периода 15 – 17 ноември. Обучението се организира от Европейската комисия в България в партньорство с Института за икономическа политика.  40 студенти от извънстолични висши учебни заведения ще участват в семинара.

„Идеята е да съберем млади хора, които имат интерес да развият своя собствена предприемаческа идея и да стартират собствен бизнес. Нашата задача е да им помогнем с практически знания. Например какви възможности съществуват за финансиране на тяхната предприемаческа идея, как да подготвят бизнес план и бизнес модел, какви умения и компетенции са необходими за един успешен предприемач в България и в Европа”, обясни Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика.

Лектори по темата ще бъдат както  представители на Института за икономическа политика и Европейската комисия, така и външни експерти. Млад предприемач, който е стартирал бизнес след участие в едно от първите издания на семинара, ще сподели опита си.

„Сесиите ще съчетават както лекции и презентации, така и практически групови занимания, т.е. в края на обучението участниците ще работят в екип, ще разработят бизнес идея и ще я представят на аудиторията”, допълни Трифонова.

Според старши анализатора предприемаческата култура е нещо, което се гради с времето и е  важно мисленето на младите хора да бъде подготвено за предизвикателството, наречено предприемачество. „Затова ние считаме, че е важно от много рано да започнат да мислят, да развиват компетенциите, които са необходими на успешния предприемач, а именно възможността той да решава сложни проблеми, да бъде адаптивен, да взема решения в ситуации на риск, да бъде комбинативен и аналитичен в подхода си и не на  последно място да успява да намира партньори, които да му помогнат, да реализира своята идея”, коментира пред Общинското радио Мариана Трифонова.