Образование

Младежкият дом с информационна кампания за Международния ден на младежта

Младежкият дом и Младежкият информационен консултантски център във Велико Търново се готвят усилено за 12 август, Международния ден на младежта. Програмата, посветена на празника, започна още на 2 август в Свищов, с уъркшоп на тема „Разрушаване на стереотипи и митове за младите хора” и презентиране на неформални техники на учене. В демонстрацията се включи сдружение „Перспективи”, а целева група бяха младите хора и педагогическите специалисти.

С общо четири общини работи Младежкият информационен консултантски център във Велико Търново, обобщи в интервю за Общинското радио неговият представител Ваня Лазарова. Лясковец, Свищов, Павликени и Килифарево са местата, където се работи активно, организират се различни дискусии и презентации, посветени на младежите и проблемите, пред които се изправят те.

На 11 август, петък, в Свищов предстои провеждането на информационна кампания „Младежките права в действие”. Оказва се, че младите хора не познават своите права и не могат да ги отстояват, категорична е Лазарова. В същия ден от 10 часа на площад „Свобода” в Павликени ще се състои дискусия „За толерантността и недискриминацията сред младите хора в местната общност”. В Младежкия дом в Килифарево отново в петък, 11 август, ще бъде представена една от новите инициативи на Европейската комисия – Европейски корпус за солидарност. „Той има за задача младите хора да отделят от своята енергия и да се включват в оказването на помощ при бедствия”, поясни Ваня Лазарова. Целта е инициативата да се популяризира сред местната общност. В петък в Килифарево представители на Българския младежки червен кръст-Велико Търново ще направят демонстрация за оказване на доболнична помощ.

Кулминацията в програмата на Младежки дом-Велико Търново е туристически поход до Петропавловския манастир в Лясковец, който ще се проведе на 12 август. Той тръгва от 8:30 часа сутринта, а в деня ще има и дискусия под надслов „Младите извън кутията”. Аудиторията ще се срещне с успели лясковчани, които са се реализирани зад граница, но точно в отпускарския месец се намират в родния град. Те ще споделят за мотивите си за търсене на различното, както и за възможностите, които имат младите хора както в България, така и навън.

Младите хора във Велико Търново са изключително мотивирани, но в същото време нямат достатъчно лични навици и умения, непостоянни са. А средата, в която се намират, не е особено благоприятна, смята Ваня Лазарова. „Всички институции говорим, че сме с протегната ръка към тях, но сякаш не им даваме достатъчно възможност да напипат това, което е важно за тях”, допълни специалистът. Разбира се, има и много положителни примери за успели млади хора, които по-лесно се справят с трудностите. Лазарова пожела на младежите увереност, постоянство и настойчивост в реализирането на собствените идеи. „Да бъдат здрави и да продължават да търсят!”, добави тя.