Култура Образование

Младежкият дом във Велико Търново чества 50 години с юбилеен спектакъл

С юбилеен спектакъл Младежкият дом във Велико Търново ще отбележи своята 50-годишнина. Той ще се проведе на 31 май от 18 часа в МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще се изявят негови възпитаници от различните формации. Специален гост ще бъде известната изпълнителка Маги Джанаварова, която девет години е била в Музикалната школа на Младежкия дом. Концертът се посвещава на 18-годишната  Никол Владкова, която се бори с онкологично заболяване и също е негов възпитаник.  

Благотворителен базар с изработени от детски градини и училища във Велико Търново изделия ще бъде открит преди спектакъла на 31 май от 17 часа във фоайето на театъра. Средствата от продажбите ще бъдат предоставени за лечението на Никол. Отбелязването на юбилея ще започне с откриване на композицията „Ято” в парк „Марно поле” на 30 май от 11 часа, сподели директорът Румен Петров.

Около 600 подрастващи  от десет националности развиват заложбите си сега в Младежкия дом.  Те са възпитаници на различни форми – детска вокална група „Пеещи камбанки”, вокална група “G Voices”, Музикална школа, ателие „Керамика и изобразително изкуство”, „Вирджиния балет”, театрални формации във Велико Търново и в Килифарево, Младежки информационно-консултантски център. Около 250 събития – концерти, изложби и други инициативи, реализира Младежкият дом годишно.

Младежкият дом е създаден през 1969 година. Идеята за това обаче е на дневен ред години преди това. Първите документи за сливане на парцели в центъра на града за предстоящото строителство са от декември 1961 година. А първият бюджет е в размер на 220 хиляди лева, който по-късно е коригиран на 263 хиляди лева.

Директори на Младежкия дом са Иван Узунов, Николай Иванов, Светла Драгнева и Румен Петров. До 1990 година той е методически център на четири младежки дома в окръга, а 93 са клубовете, като част от тях са в селата на региона. Във великотърновския Младежки дом е съсредоточена цялата обредна и забавно-развлекателна дейност. Още преди десетилетия той развива успешно партньорство с театъра в града, в резултат на което се раждат и прекрасни спектакли. Емблематичен е неговият оркестър „Орбита”, създаден през 1970 година. В него свирят повече от 20 изпълнители, а първият ръководител е Данчо Капитанов. До 1990 година важна част от Младежкия дом във Велико Търново е Клубът на младата художествено-творческа интелигенция с различни направления. Интересен факт от историята на структурата е разкриването на първия „Телефон на доверието“ в окръга.

Близо 30 години към Младежкия дом работи Музикална школа с ръководител Жана Шимидова. Екипът от преподаватели развива таланта на стотици деца и младежи, част от тях със сериозни постижения у нас и в чужбина.

Истинска емблема през годините е вокална група „Пеещи камбанки”, чиято история в Младежкия дом  е вече 20-годишна. Ръководителят Владимир Габров уточнява, че реално групата е на 40 години, защото е сформирана през далечната 1979-а, а това са вече 40 сезона. В началото на 41-я различните формации на „Пеещи камбанки” ще направят самостоятелен юбилеен концерт в МДТ „Константин Кисимов” на 4 октомври. Повече от 150 са песните, записани от вокалната група за архива на Българското национално радио. Десетки са изявите на талантите от групата в почти цяла Европа. С техни песни са издадени седем диска. А за да е ползотворна подготовката на талантите, е осигурена подходяща стая с необходимата апаратура.

Театрална школа „Усмивка” и  театрално студио „Шанс” – над 20 години театрална дейност, възпитаване на вкуса и обогатяване на общата култура на повече от 400 деца и младежи. Прекрасни спектакли под режисурата на Стефка Петрова. Нейни възпитаници има в специализирани колежи, в НБУ и НАТФИЗ. В момента обичаната актриса работи с 38 таланти в три групи.

С юбилейна изложба на 6 юни в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново 15-годишнината си ще отпразнува още една знакова за Младежкия дом формация – Ателие „Керамика и изобразително изкуство” с ръководител Гергана Пенова. Проектите „Кораби” и „Макове” в парк „Марно поле”, „Гълъби в пространството” в района на Художествената галерия и „Риби” – Стамболовия мост са познати на великотърновци. Ще ги зарадва и новият проект – композицията „Ято”, също в парк „Марно поле”. В момента в Ателието работят 87 деца. В него развиват таланта си и възрастни.

Около 60 момичета годишно учи на балетно изкуство, съвременни и танци на народите „Вирджиния балет”. Формацията също е с история от две десетилетия в Младежкия дом. Нейният заключителен концерт ще е на 21 юни. Предстои им поредно участие и безспорно признание в Сцената на победителите – Световен конкурс в Португалия. През учебната година те подготвят около 25 свои творчески композиции, съобразени с индивидуалните особености на всяко дете, сподели ръководителят Виргиния Казарина.

Важна част в дейността на Младежкия дом във Велико Търново през годините е Младежкият информационно-консултантски център. Разнообразните му направления привличат чрез консултиране, обучение, различни услуги и събития около 3000 младежи годишно, разказа неговият ръководител Ваня Лазарова. Тя припомни, че Младежкият дом е водещ в утвърждаване на нови и разнообразни форми за работа с младежите за осмисляне на свободното им време.

Разнообразна дейност развива и Младежкият дом в Килифарево, който е част от структурата на великотърновския. Там бе направен Музей за стара техника с богата експозиция. Деца и младежи участват в театралните формации „Фъстъците“ и „Талантино“-

Клубът на знаещите „Какво, къде, кога” е сформиран пък през 1986 година, припомни Пламен Николов. Той събира съмишленици, които разширяват кръгозора си, участват в състезания у нас и в чужбина. Неформалното сдружение отдавна е част от историята на Младежкия дом, но членовете му остават приятели и до днес.

В 50-годишната история на Младежкия дом във Велико Търново място имат и Международният екофестивал с участници от 50 държави, Международният музикален фестивал „Орфей”, конкурсът за млади таланти инструменталисти – 2014 година, в който той е съорганизатор. Екипът на Младежкия дом е партньор в реализиране на литературния конкурс „Пролет в Търновград”. Той работи и по проектите „Бариерата”, „Подай ръка”  и Младежки информационно-консултантски център.