Политика

Младежи и ветерани от БСП проведоха своеобразен урок по история

 

Ветераните на БСП и Младежкото обединение на партията проведоха съвместно събрание. Срещата беше открита от председателя на Клуба на ветераните Георги Стефанов и се превърна в своеобразен урок по история.

Пръв на трибуната застана историкът Михаил Стойчев, който е заместник-председател на МО. Той изнесе лекция за събитията в Килифарево през 1923 година. Подробният му разказ за Деветоюнския преврат и последвалото Септемврийско въстание породи дискусия за земеделците, комунистите и анархистите в България от онова време.

Срещата продължи с доклад на Нешка Събева, която представи подробна история на основната партийна организация „Доверие“ в Леденик. Структурата отпразнува 100 години преди две седмици и по този случай селото стана център на празненствата за 9-ти септември. За настроението на всички тогава се погрижи култовата група „Грамофон“. По време на събранието председателят на ОПО „Доверие“ Христо Бижев подари юбилейни значки на присъстващите.

Срещата продължи с  дълга дискусия. Присъстващите се обединиха около тезата, че събитията от 1923 година и първото антифашистко въстание в света са повод за гордост. Затова всички бяха категорични, че младите хора в България трябва да познават историята. Зад тези думи застана и председателят на Младежкото обединение Михаил Михалев, който сподели, че подрастващите имат нужда от пример и идеал, който да ги ръководи.