Здравеопазване

Млада майка от Лясковец спешно се нуждае от кръвопреливане

Търсят се кръводарители за Саня Цветанова Цветанова, която е настанена в Александровска Болница в София. Саня е на 29 г. от гр. Лясковец и е диагностицирана с рядкото заболяване „Синдром на Мошковиц“. Кръводаряването може да се извърши само в кръвни центрове, като бележката при издаване за кого е даряването, ще се изисква по служебен път от Александровска болница.

Саня Цветанова е майка на две прекрасни деца – едно момиче на 2 г. и 4 месеца и на сина си Калоян, с който се получават усложнения и е роден преждевременно оперативно. С бързи темпове заболяването се развива и младата жена е с опасност за живота.

„Започнато е вече лечението, но се нуждаем от кръводарители, за да пречистят нейната кръв от всички органи. Благодарим на всички съпричастни и да се молим Саня да си види и отгледа децата! За сега са нужни десет човека, но занапред ще има нужда от още кръводарители!“ – пишат в апела си близки на младата майка.

Заболяването „Синдром на Мошковиц“ е описано за първи път през 1924 г. и носи името на откривателя си. Представлява рядко, но пък живото застрашаващо заболяване, което се характеризира с особена комбинация от клинични находки и симптоми – треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и образуване на тромбоцитни тромби в микроваскулатурата. Самото лечение се състои в плазмафереза – обмяна на плазмата в организма – в комбинация с преливане на прясно замразена плазма.