Култура

Миряни тръгват по поклонически пътеки

Все повече търновски вярващи – миряни от епархията в Историческата и духовна столица на България избират да потърсят Бога и божественото, така както са го правели предците ни – чрез поклоннически пътувания. Такива организира Фондация „Дякония и мисия”. Духовните маршрути ги отвеждат до храмове и светини из страната, а вече и в чужбина. Изграждането на общност. Това е една от основните цели на доброволците от Фондацията, заяви пред микрофона на Общинското радио изпълнителният й директор – гл. ас. Стефка Кънчева от Православния богословски факултет на ВТУ. Част от тази общност вече са и потребители на услуги от Дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново, които освен че участват в съвместни инициативи, дори извървяват понякога стръмните, но смирени стъпки на поклоническите маршрути. Под Благословията на Негово Високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий, по пътеките на вярата Фондацията организира пътувания до свети места и манастири във възрожденски обители – в Кабиле, Чинтуловския, Лопушанския, Клисурския, Черепишкия, Роженския и Рилски манастири, та чак до Солун, където са мощите на светците Димитър Солунски и Григорий Палама.

Литературен формат „Четем заедно” организираха през учебната година Православният център „Проф. Тотю Коев“ при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със съдействието на фондация „Дякония и мисия“. В рамките му, обичащи книгите избират в онлайн-анкета едно светско заглавие, книга или роман, докосната от божественото – четат я, и я обсъждат заедно. Много от тях са и доброволци в благородните инициативи на Фондация „Дякония и мисия”.

За първото четене бе избран „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. За последното – „Два милиона километра в търсене на любовта”, в която авторът Клаус Кенет разказва за своя дълъг път към Православието. „Последно” четене – тъй като ритъмът на клуба е подчинен и този на университета. Следващото издание на формата ще е в началото на октомври. През сайта и страницата на Фондацията и Православния център желаещите могат да се присъединят към постоянните им  доброволчески кампании. „Заедно творим добро” стартира през ноември, а за летните месеци се очаква да стартира „Помощ за храмове и манастири”, в рамките на която ентусиасти ще могат да предоставят своето безвъзмездно съдействие в почистването на дворове или храмове от различни населени места в региона.

Снимки: Pixabay