Политика

Мирослав Трифонов: Най-важното за българския преход е, че мина безкръвно

„Интересно се разви през годините отбелязването на 10 ноември.  В началото се радвахме и  приемахме  датата като ден на свободата. По-късно  започнахме да си признаваме,  че това беше вътрешен преврат на самата Комунистическа партия, който замести революционната обстановка, която назряваше тогава.  Ако не беше вътрешно-дворцовият преврат, който си спретнаха  комунистите – щеше да има революционни действия, а те можеше да се обагрят , да се пролее кръв. Българският преход с всичките му кусури мина безкръвно. Каквито и грешки да сме допуснали,  фактът, че не се изправиха българи срещу българи – е постижение“, каза пред Общинското радио областният председател на СДС Мирослав Трифонов по повод 31 години от началото на демократичния преход у нас.

„Виждахме  по-безоблачно бъдеще, надявахме се, че за 6 години най-много ще заживеем като западноевропейците, но това не се случи. В източноевропейските държави по различен начин протекоха процесите по нормализиране живота на хората. В България преходът е един от най-трудните,  най-неочакваните и най-тъмните“, допълни Трифонов.

Като негативни страни той посочи силната организирана престъпност в началото на периода, фалитите на банки, обедняването на жителите, изоставането в доходите, изтичането на качествените и работоспособни българи, които напуснаха страната и останаха в чужбина.   Сред грешките седесарят открои извършената приватизация. „Тя трябваше да се проведе, но следприватизационният контрол беше слаб. Много от предприятията бяха фалирали и нямаше възможност за спасяването им, но имаше такива, които бяха жизнеспособни, разполагаха с добро оборудване, но попаднаха в лоши ръце“, отбеляза Трифонов.

Според него демокрацията е донесла и положителни промени. „И това е свободата – свободата да избираш къде да живееш, как да живееш, не на последно място свободата на словото, колкото и да се оспорва днес. С всички трудности, които имаме  – живеем по-добре и не съм съгласен с носталгиците по комунизма или развития социализъм. Тогава бяхме еднакво бедни, нямахме нищо, не можеше да се купи нищо.  За нов отдавна морално остарял автомобил се чакаше 18 години,  а един телевизор струваше между 7 и 10 работни заплати. Всичко се купуваше с връзки“, каза областният председател на СДС. И подчерта, че ако трябва да избира отново дали да се осъществи преходът, или да остане в тоталитарната държава – би избрал прехода.

„Синята идея е жива. Продължавам да се надявам, че нещата ще се оправят и че голяма част от българите в чужбина ще намерят повод и причина да се върнат тук“, подчерта Мирослав Трифонов.