Политика Полиция

Министър Рашков отказа да отговори в зала за закриването на полицейските управления в Стражица и Полски Тръмбеш

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отказа устен отговор на въпрос на народния представител  Димитър Николов какъв е очакваният икономически и обществен ефект от реформата в системата, в която е заложено закриването на полицейските упавления в Полски Тръмбеш и Стражица и участъците в Лясковец и селата Камен и Ресен от 1 юли. От секретариата на ведомството се позовават на чл. 103 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, тъй като въпрос от същия характер, но с писмен отговор, е заданен и от депутата Йордан Терзийски от ПП.

Явно управляващите прилагат двоен стандарт към народните представители от опозицията. Идентичен казус имахме през май, когато поисках писмен отговор от министъра на транспорта Николай Събев за Летището в Горна Оряховица. В същия ден министър Събев отговори устно на входиран по-късно въпрос от колегата Явор Божанков. По въпроса с полицейските управления за мен бе от изключително значение жителите на засегнатите населени места да чуят от парламентарната трибуна мотивите на министър Рашков. Категоричен съм, че този кабинет няма легитимност да извършва каквито и да е реформи, те са само щета за обществото, коментира Димитър Николов.

Казусът с предстоящото закриване на полицейските управления в Стражица и Полски Тръмбеш породи напрежение в населените места. Припомняме, че на 10 юни над 300 жители на община Стражица блокираха  главния път София – Варна. Протеста поведоха кметовете и председателите на Общински съвети в двете общини. С блокирането на пътя хората изразиха недоволството си от предстоящото закриване на полицейското управление и преструктурирането му в полицейски участък. Според протестиращите, с тази промяна ще се увеличи престъпността в региона и ще се посегне на сигурността на гражданите.

На протест излиза и Полски Тръмбеш. За 1 час – от 10 до 11 часа преди обед утре, (17 юни), ще бъдат затворени двата главни пътя I-3 Русе – София в района на кръстовището за Масларево и Вързулица и до главен път I-5 Свиленград – Русе в района на Петко Каравелово. Очаква се над 300 души да изразят недоволството си срещу реформата в МВР.

Изненадващо, Областният съвет на БСП взе решение да подкрепи декларациите на общинските съвети в Полски Тръмбеш и Стражица, с които се настоява полицейските управления в двете общини да бъдат запазени. По този начин социалистите от областта застанаха зад исканията на протестиращите, въпреки че министърът на вътрешните работи реално е от същата партия.